Kapcsolat

Film

Ne nézz fel!: A Netflix kiadta Adam McKay sztárparádéval készült szatírájának első előzetesét

A Föld sorsánál tényleg minden fontosabb?

blank

blank

A filmszatírák általában azért készülnek, hogy görbe tükröt tartsanak a társadalom egésze, vagy annak egy kis szelete felé, de az is előfordul, hogy egy-egy közismert embert és annak cselekedeteit állítják pellengérre. Az utóbbira volt fantasztikus példa a 2018-ban (nálunk 2019-ben) bemutatott Alelnök, melyet Adam McKay (Pancser Police, A nagy dobás) írt és rendezett, és amely a George Bush által vezetett Egyesült Államokat (pontosabban annak alelnökét, Dick Cheney-t) vesézte ki kíméletlen őszinteséggel. A Cheney-t felismerhetetlenül elmaszkírozva játszó Christian Bale (A Sötét Lovag-trilógia), a feleségét, Lynne Vincent Cheney-t megformáló Amy Adams (Az Igazság Ligája), valamint a Bush elnök bőrébe bújó Sam Rockwell (Vasember 2.) főszereplésével készült film bombasiker lett, amit többek között a nyolc Oscar-, és a hat Golden Globe jelölés is bizonyít. Mindezek után kézenfekvő volt, hogy McKay visszatér a szatírák világába, ami meg is történt a sztárparádéval készült Ne nézz fel! képében, amelynek első előzetesét a Netflix nemrégiben ki is adta néhány fénykép társaságában.

A Ne nézz fel! ezúttal nem a politika világába enged bepillantást, hanem azzal a gondolattal játszik el, milyen lenne, ha az egész emberiséget hidegen hagyná az a tény, hogy egy hatalmas aszteroida száguld a Föld felé. Márpedig nagyon is ez a helyzet, amint azt a produkció két főszereplője, Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) és Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) amatőr csillagászok felfedezik. El is indulnak, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a vészhelyzetre, ám legnagyobb megdöbbenésükre senki nem veszi őket komolyan, az embereknek minden apró csip-csup ügy fontosabb, mint a bolygó megmentése. A páros nem tehet mást, kénytelen a sajtóhoz és a médiához fordulni, de itt is meg kell vívniuk a kis csatáikat a politikusokkal, valamint a számukra nem túl ismerős tereppel.

Adam McKay apokaliptikus szatírája december 24-én, azaz szenteste debütál a Netflix kínálatában, olyan álló csillagokkal a főbb szerepekben, (DiCaprio-n és Lawrence-en kívül), mint Jonah Hill (A Wall Street farkasa), Cate Blanchett (A Gyűrűk Ura-trilógia), Meryl Streep (Az ördög Pradat visel) Timothée Chalamet (Szólíts a neveden), Mark Rylance (A barátságos óriás), és Ron Perlman (Pokolfajzat).

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon, valamint ha érdemesned látod, támogasd munkánkat Patreonon, hogy fejlődni tudjunk!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak