Kapcsolat

Tech

Őszintén beszélt munkája sötét oldaláról egy Facebook-moderátor

A fiatal lány olyan dolgokat kénytelen végignézni nap mint nap, amik pár év leforgása alatt szinte teljesen szétzilálták mentális egészségét.

blank

blank

Sokan gondolják azt, hogy a különféle internetes – főként közösségi – platformok moderátorainak munkája annyiból áll össze, hogy nap mint nap a felhasználóik publikálta tartalmat figyelik, szükség esetén korrigálják azokat. Igen ám, csakhogy azzal kevesen vannak tisztában, hogy bár az általunk, az átlag felhasználók által látott tartalmak “környezetbarátok”, ez javarészt ezen emberek munkájának köszönhető, ők szűrik ugyanis ki az olykor ijesztő és sokkoló tartalmakat. Ezekről általában csak nagyritkán esik szó, ám egy ír moderátor most megtörte a csendet, és őszintén beszélt hivatása sötét oldaláról, ami miatt lelkileg már csaknem teljesen összeroppant.

Isabella Plunkett hazája parlamentjének egy bizottsága előtt tárta fel nemrégiben, mit is kell átélnie munkája során napi nyolc órában. A 26 éves nő elmondása szerint alig több mint két éve dolgozik a legnagyobb közösségi hálózat, a Facebook moderátoraként, feladata pedig a platformra felkerülő bejegyzések és posztok felülvizsgálata, melyek többek között szexuális erőszakot, zaklatást és öngyilkosságot tartalmazhatnak. Ez már önmagában is elég megterhelő, a legszörnyűbb mégis az, hogy a látottakról mind a családja, mind a barátai előtt hallgatnia kellett, mivel a munkája kezdetén a szerződésével együtt egy titoktartási megállapodást (NDA) is alá kellett írnia. Ezzel kapcsolatban a BBC-nek adott interjújában mondta el, hogy ez mindig is egyértelmű volt, hogy nem beszélhet munkájáról a hozzátartozóinak, mivel ez egy olyan munkakör, ahol a titoktartás alapvető követelmény. A Facebook részéről pedig azt mondták, hogy az NDA bevett gyakorlatnak számít, és hogy egy moderátor bármikor konzultálhat munkája bármely aspektusáról orvosokkal és tanácsadókkal. Sőt, a család és a barátok sem kivételek, csak az átnézett tartalom konkrét részleteit nem hozhatja nyilvánosságra.

És talán jobb is így, mivel Isabella állítása szerint a látottak mentálisan teljesen kikészítették őt. A nő a Covalennél, a Facebook egyik legnagyobb írországi munkaközvetítőjénél dolgozik, ahol naponta átlagosan száz, nem éppen az átlag felhasználók szeméhez való anyagot kell felülvizsgálnia (képeket, videókat, bejegyzéseket).. A helyzetét tovább súlyosbítja, hogy a cég állítólag nem engedte meg neki, hogy otthonról dolgozzon (több társának viszont igen), aminek köszönhetően sokkal több “kínzásnak” van kitéve, mivel az irodában kénytelen munkáját végezni. Ennek köszönhetően pedig szorongás is elkezdte gyötörni, amire antidepresszánsokat szed. És a borzalmak a munkaidő lejárta után sem érnek véget, mivel otthon sem tud az átélt élményekről megfeledkezni, sokszor tévénézés közben is eszébe jut egy-két sokkoló anyag, amit aznap látott. Röviden úgy foglalta össze, hogy minden munkában töltött nap egy rémálom számára.

blank
Isabella Plunkett

Természetesen a Facebook erre is reagált, a vállalat szerint a pszichológiai segítségnyújtás, illetve támogatás minden moderátor számára elérhető a nap 24 órájában, de Isabella szerint az ezért felelős személyeket nem lehet szakembernek nevezni. Ezenfelül elmondta még, hogy bár találkozott már velük, de utána nem érezte úgy, hogy megkapta volna azt, amire szüksége volt, és tudta, hogy miután hazament, nem fogja magát kialudni, mivel egyszerűen nem volt rá esélye. Még úgy sem, hogy egy héten másfél órát biztosítanak nekik arra, hogy mentálisan kipihenjék magukat (beszélgessenek, sétáljanak), de Isabella úgy látja, hogy ez nem elég, mert álmában újra előjönnek a megtekintett szörnyűségek, és újra és újra át kell élnie őket.

Mindez pedig felvet egy másik, a szorongásnál sokkal súlyosabb problémát, a possztraumásstressz-szindrómát (PTSD). Ám a közösségi oldalnak erre is volt válasza, néhány frissiben felvett moderátort ugyanis arra köteleznek, hogy munkába lépés előtt aláírjanak egy nyilatkozatot, melyben elfogadják, hogy a feladatkörrel járó felkavaró tartalmak idővel rossz mentális egészséghez és az említett PTSD-hez vezethetnek. Emellett arra is kötelezik magukat, hogy részt vesznek egy mentálhigiénis tréningen, ami viszont nem garancia arra, hogy a betegség elkerüli őket. A közösségi portál szóvivője úgy nyilatkozott, hogy minden moderátor egy mélyreható képzési programon megy keresztül a Facebook közösségi normáiról, és jólétének biztosítása érdekében megkap minden pszichológiai támogatást. Hozzátette még, hogy nagyon elkötelezettek abban, hogy partnereikkel együttműködve biztosítsák a moderátoroknak a megfelelő hátországot, mivel elismerik, hogy bizonyos típusú tartalmak ellenőrzése néha igencsak megterhelő lehet. A konkrét eset miatt azt is elmondta, hogy Írországban ez magában fogalja a heti 24 órás foglalkozást képzett szakemberekkel, az ügyeleti szolgáltatást és a magánúti egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést a munkába állás első napjától fogva. Ezenkívül műszaki megoldásokat is alkalmaznak annak érdekében, hogy a lehető legkevesebbre redukálják az erőszakos cselekményekkel kapcsolatos tartalmakat. Véleményük szerint ez egy fontos dolog, és azon vannak, hogy jól oldják meg.

blank
Mark Zuckerberg, Facebook-vezér

Ezek a műszaki dolgok természetesen az algoritmusokat jelentik, a Facebook ezek és a moderátorok kombinációját használja a tartalom felülvizsgálatához, de a jövőben inkább az előbbiekre támaszkodna. Isabella szerint viszont mindez csak egy fantazmagória, és a cég valójában sehol sem tart ezt illetően. Ezután kitért arra is, hogy a munkavállalók az említett titoktartási szerződés miatt félnek, hogy elveszítik állásukat, és hogy a Facebook retorziót alkalmaz a felszólalók ellen, ami abból áll, hogy törli a bejegyzéseiket. A cég mindezt tagadta, Isabella viszont kitart igaza mellett, állítása szerint azért mert úgy érezte, ki kell állnia azon sorstársai nevében, akik túlságosan félnek, és anyagi vagy egyéb helyzetükből kifolyólag nem tehetik meg, hogy kiálljanak a nyilvánosság elé. A 26 éves fiatal lány viszont megtette, bátorságáról az írországi Vállalkozási, Kereskedelmi és Foglalkoztatási Vegyes Bizottság tagjai elismerően nyilatkoztak. Szavainak pedig jelentősége volt, mivel a Foxglove ügyvédi iroda és a Távközlési Dolgozók Szakszervezete nagyobb pszichológiai támogatást és szabad véleménynyilvánítást kért a moderátoroknak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak