Kapcsolat

Sorozat

Pontosan mi alapján kaszálja el sorozatait a Netflix?

Egy korábbi cikkünkben már mi is feszegettük a kérdést, hogy a Netflix milyen szempontok alapján kaszálja el az olyan sorozatait, mint például az Altered Carbon, a GLOW, A sötét kristály vagy a W-wars. Most azonban tüzetesebben is körüljárjuk a dolgot.

blank

blank

Bő egy hónap leforgása alatt a Netflix több produkciója is a kukában landolt, köztük a nagyszabású sci-fi sorozat, az Altered Carbon, a legambciózusabb fantasy, valamint egy Emmy-díjas széria. Kivétel nélkül mindegyik útja különös véget ért (azaz nem ért), de amelyik még ezek közül is kitűnik, az az utóbbi. Nagyon tömören annyit érdemes tudni róla, hogy már a befejező évadon volt a sor, amit a szolgáltató nemcsak berendelt, de a forgatásai is megkezdődtek, mielőtt kaszálták. A Deadline értesülése szerint mindez azért lett így, mert ha a szezon nem az előre bejelentett időpontban került volna műsorra, az a nézettség csökkenésével és a költség megnövekedésével járt volna. Így persze a sorozat nem kapott rendes lezárást sem, akik pedig követték a műsort, most ilyen “apróság” miatt fanyaloghatnak. De az idei év folyamán hasonló sorsra jutott többek között az Ez így nem OK és a Messiás is, az Ozarkból, az új Sabrina sorozatból és a The Crown-ból pedig már csak egyetlen évad készülhet el.

Persze nem volt ez mindig így. Amikor a 2010-es évek elején a Netflix betört a piacra, még teljesen más eszmék szerint gyártották tartalmaikat. Jó példa erre a Kevin Spacey főszereplésével készült Kártyavár és a Jenji Kohan-féle Narancs az új fekete. Előbbi hat, utóbbi pedig hét szezonig tudott elfutni, a váratlan elkaszálások sorozata pedig a Marco Poloval indult el, melynek a második évada után – a pozitív fogadtatás ellenére is – kezdtek el harangozni. A stúdió ezt azzal magyarázta akkoriban, hogy a korszakot idéző díszletek és jelmezek túl költségesek a folytatáshoz. Nyilvánvaló azonban, hogy más okok is álltak és állnak jelenleg is egy produkció félbehagyásának hátterében, melyek nem pusztán anyagi jellegűek.

Az egyik ilyen egy „hagyományos” ok, méghozzá a nézőszám. A cégről érdemes tudni, hogy minden évad után tart egyfajta felülvizsgálatot, hogy megnézze, a produkcióra fordított költségek arányosak-e a közönségszámmal. Ha igen, nincs baj, mehet a következő menet, ellentétes esetben pedig nem a menet mehet, hanem a teljes produkció bele a levesbe. A vizsgálat másik részeként azt figyelik, hányan nézték az adott szériát a premier utáni hatodik, illetve huszonnyolcadik napon. Ezen számok alapján kalkulálják ki, hányan váltottak jegyet mindössze egy epizódra és hányan ültek le a teljes szezon elé. Tehát a döntés javarészt az első hónap alapján születik. Ezen adatok már csak azért is perdöntőek, mert a Netflix mindenekfelett egy – úgynevezett – “költség-plusz modellt” is alkalmaz saját gyártású produkcióinál, ami lényegében annyi, hogy a műsor teljes gyártási költsége mellett 30 százalék prémiumot fizet az alkotóknak – ez hatalmas plusz költség a vállalatnak, Ryan Murphy (Ratched), Adam Sandler (Hubie, a halloween hőse) és Chris Rock (Tamborine) például milliókkal gazdagodtak ezen jutalék által.

Egy elemzés ugyanakkor arra is rámutatott, hogy egy sorozat előállítása évadról évadra egyre magasabb költségvetéssel jár, amiből kifolyólag, ha a vezetők úgy látják, az adott produktum már nem tudja hozni az elvárt nézőszámot (azaz nem tanusít dinamikus növekedést az eltérő évadok eseténél), akkor egy-két szezon után kénytelenek elengedni a címet. Tehát hiába lesz egy műsor népszerű és szolgáltat beszédtémát az embereknek (mint például A sötét kristály), ha nem képes folyamatosan megújulni, mennie kell.

blank

Természetesen létezik a másik véglet is, amikor olyan jól muzsikál valami, hogy a tartalom folyamatos felfrissítésére kerül a hangsúly. Ilyen például a Stranger Things, amit még most sem nagyon szeretnének lezárni, holott egy évadra tervezték, illetve a Henry Cavill (Az acélember, Enola Holmes) főszereplésével futó Vaják, aminek több spin-offját is berendelték az első évad fináléja óta.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak