Kapcsolat

Másvilág

PS5 konzolok ígéretével csalt ki súlyos összegeket az emberek zsebéből egy hazai webshop

A hiszékenységnek (sajnos) még mindig ára van.

blank

blank

A tavaly év slágerei kétségtelenül a Sony és a Microsoft újgenerációs konzoljai voltak, amelyek november közepén landoltak az üzletek polcain, a fa alá azonban már csak nagyon kevesen tudtak betenni egyet belőlük, dacára annak, hogy szinte pillanatok alatt elkapkodták őket. A helyzet viszont azóta sem sokat javult, ugyanis egyik óriáscég sem tudott annyi masinát legyártani, amivel ki tudták volna elégíteni a vásárlói igényeket. Bár azt már nagyjából tudni, mikor érkezik nagyobb készlet, de félő, hogy ez sem lesz elég, hogy mindenki megkapja hőn áhított konzolját, és továbbra is csak az előrendelés lehetősége kínálkozik. Igen ám, ezt viszont a tisztességtelen úton meggazdagodni vágyók is igyekeznek minél jobban kihasználni, és mind a mai napig ezrével vásárolják fel a készleteket. A sajnálatos módon egyre gyakoribbá váló jelenség pedig kis hazánkat is elérte, egy webshop ugyanis PS5-ös konzolok ígéretével ámította a gyanútlan embereket, ezáltal súlyos forintokat kicsalva a zsebükből.

Mint arról a Telex beszámolt, az igencsak hangzatos nevű Mobilkonzol.hu nevű online áruház húzott hasznot a magasra törő konzollázból. A weboldal üzemeltetői ígéretet tettek arra, hogy még karácsony előtt leszállítják a megrendelt PlayStation 5-öket, ám természetesen az adott szóból semmi sem valósult meg, aminek következtében több mint 2000-en inthettek búcsút a pénzüknek a rendelési számok alapján (ha ez a szám valódi, a Mobilkonzol által okozott kár elérheti a 300 millió forintot is). Néhány károsult pedig úgy döntött kiáll a nyilvánosság elé, és megosztották a weboldallal kálváriájukat. Elmondásuk szerint a Mobilkonzollal kapcsolatban az elején nem tapasztaltak semmi gyanúsat, mivel itthon népszerű felületeken (eMAG, Gyakorikérdések.hu, Jófogás.hu) találkoztak vele, és még a kiszolgálás is teljesen rendszerszerű volt. Az első intő jel akkor érkezett, mikor november végén az oldal üzemeltetői azzal hessegették el az őket folyamatosan ostromló vásárlókat, hogy akik banki átutalással előre fizettek a konzolokért, prioritást élveznek azokkal szemben, akik az átvételkor szándékozzák rendezni a számlát.

A feketeleves azonban csak ezután jött, az előre fizetők között ugyanis volt olyan, aki semmilyen visszaigazolást nem kapott a rendeléséről. Ez már aztán több a soknál alapon felhívták a Mobilkonzol ügyfélszolgálatát, ahol egy Papp Adrienn nevű hölgy azzal nyugtatgatta őket, hogy megvan a készlet, és mindenki időben hozzá fog jutni a kért PlayStation 5-höz. Persze ez nem történt meg, a következő indoklás szerint azért, mert sok a megrendelő, és nincs olyan nagy kapacitásuk, hogy tartani tudják a határidőket. De a legjobb szöveg kétségtelenül ezután jött: a cég főnöke és az egész családja elkapta a koronavírust, mindenki lélegeztetőgépen van, nekik pedig fertőtleníteniük kell a gépeket. Ez így ment egészen december 17-ig, azóta ugyanis az oldal helyén már csak a 404-es hibakód köszön vissza a képernyőről.

A Telex mindezek mellett azt is kiderítette, hogy a Mobilkonzol mögött az Országos Ingatlanfejlesztő és Aukciósház Zrt. állt, mely egy hivatalosan is bejegyzett cég, székhelye pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyében található Sonkád. Érdekesség, hogy ennek a weboldala ugyanúgy elérhetetlen, mint a Mobilonzolé, és a telefonos megkeresésekre sem reagálnak. A futárszolgálat pedig azt állítja, pusztán szóbeli megállapodást kötött a webshoppal, miszerint amennyiben készen állnak a szállítmányok, leszállítják azokat – természetesen egyetlen konzol sem érkezett meg. A károsultak közül a legrosszabbul kétségtelenül azok jártak, akik közvetlen utalással fizettek, hiszen most futhatnak a pénzük után, illetve feljelentést tehetnek a rendőrségen. A hírportál szerint viszont több, óvatosságra intő jel is volt, amivel az érintettek könnyedén kiszúrhatták volna, hogy valami nem stimmel. Ilyen volt többek között az, hogy nemcsak a PS5-öket, hanem az (elviekben) rendelkezésre álló PlayStation 4-eket és régebbi iPhone-okat sem kézbesítették. De a már említett eMAG képviselője is úgy nyilatkozott, hogy miután partnerként regisztrálták az áruházat, gyanússá vált számukra, hogy nem kapták meg a hitelesítő fotót a készletről. Ezek után december 2-án fel is függesztették a Mobilkonzol fiókját, a beérkezett rendeléseket törölték, a pénzt pedig visszaadták a károsultaknak.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak