Kapcsolat

Tech

Mutasd PlayStation 5, mi van a szoknyád alatt?

blank

blank

Technikai jellemzők, nyitócímek, kompatibilitás. Már szinte mindent megtudtunk a Sony novemberben debütáló next-gen konzoljáról, leszámítva, hogy mi lapul a motorháztető alatt. Nos, a tókióiak ezt is megmutatták.

Hagyományszerűen a Sony ismét szükségét érezte bemutatni a nagyközönségnek újonnan érkező masinája bendőjét egy szétszerelős magyarázóvideóban, az eszközt pedig nem más, mint a japán gyártó hardvertervező részlegének alelnöke, Jasuhiro Ootori boncolta fel nekünk. Azt azért fontos előre leszögezni, hogy a látottakat nem mindenkinek lesz érdemes kipróbálni otthon, “csak látni” azonban hasznos, ugyanis most először látszanak igazán a PlayStation 5 csatlakozói, a brutális hűtési rendszer, valamint az APU.

A videó első körben a csatlakozókat járja körbe tüzetesebben, amikből szám szerint 7 darab van a gépen: az előlapon található egy 2.0-ás USB, illetve egy USB Type-C, a hátlapon pedig további 2 USB port – ezek viszont már 3.0-ás szabványúak. Ezenfelül van még ugyanitt egy HDMI, egy ethernet és természetesen az áramellátásért felelő csatlakozó is.

Ennél beljebb a gép borítólemezén keresztül visz az út, ezen a ponton azonban érdemes megemlíteni, hogy a masinát álló és fekvő helyzetben is lehet üzemeltetni, de minden esetben szükséges a szerelhető talpazat használata. Értelemszerűen álló helyzetnél a konzol aljába, fekvőben pedig a gép oldalára kell kapcsolni.

blank

Visszakanyarodva a lemezekhez: ezeket kézzel is könnyű lepattintani, ezt követően viszont “csak” a koszt távol tartó nyíláshoz és a tárhely bővítéséhez szolgáló kis rekeszhez jutunk el. Utóbbiban egy PCI-E 4.0 M.2-es bővítőhely található, ami ugyan szabvány mért, ám nem minden M.2-es SSD lesz kompatibilis a konzollal.

blank

Kicsit ennél is beljebb az egyenletes légáramlásért felelős, 120 miliméteres „turbina” dolgozik, ami két oldalról tessékeli be a levegőt a gép belsejébe. Méretéből kifolyólag azt gondolhatnánk, hogy ez egy repülőgép hangján “muzsikál”, ahogy tette azt időnként a PS4 és PS4 Pro, de az első élménybeszámolók alapján ettől nem kell tartanunk.

blank

Végül ettől is mélyebben felbukkant az alaplap elülső oldala, amin ott nyugszik a PlayStation 5 szíve-lelke, azaz a 7 nanométeren gyártott APU. Ez a “fémdarab” foglalja magába a 3,5 GHz-en ketyegő CPU-t és a 2,23 GHz-es GPU-t is. Mindazonáltal, hogy ezek nem kis teljesítményre, na meg persze hőleadásra képesek, a 16 GB-nyi GDDR6 memória chip a szemközti oldalra került, bevonva a Sony saját fejlesztésű hűtőpasztájával és egy szó szerint brutális méretű hőcsöves hűtőbordával felszerelve, véletlenül se piruljon meg.

blank

A boncolást egyébként a konzol optikai meghajtóval rendelkező változatán vitték végbe, de persze lesz enélkül kapható kiadás is, már rögtön a november 19-ei debütálást követve.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak