Kapcsolat

Gaming

Rajongók egy csoportja lefordította az Assassin’s Creed Valhalla amerikai őslakosainak dialógusát

Megszűnt a bábeli nyelvzavar.

blank

blank

Fél év telt el azóta, hogy a Ubisoft piacra küldte a legújabb Assassin’s Creed-játékát, a Valhallát, a vikinges kaland azonban még mindig tud érdekességekkel szolgálni (mellesleg pedig hozzásegítette a francia stúdiót ahhoz, hogy rekordbevétellel zárja az előző pénzügyi évet). Most épp a játék egy eddig kevésbé fókuszban lévő pontja, az észak-amerikai kontinens partvidékén elterülő Vinland került terítékre, lelkes rajongók egy csoportja ugyanis – némi segítséggel – lefordította a terület őslakosainak a dialógusát, így a játékosok immáron Vinland népének tagjait is megérthetik.

A “garázdaság” mögött az Acces the Animus nevű Assassin’s Creed rajongói csoport áll, akik a Kanien ’kehá: ka Onkwawén: na Raotitióhkwa Nyelvi és Kulturális Központ támogatásával ültették át angol nyelvre a vidék őslakosainak megszólalásait. Azért esett rájuk a választás, mert a szóban forgó emberek az intézet nevében is szereplő Kanien’kehá: ka, avagy a Mohawk törzs tagjai, akikkel Eivor az óceánt átszelve akár kapcsolatba is kerülhet Vinlanden – nem mellesleg vikingünk még szót is vált velük a nép nyelvén.

Persze az Assassin’s Creed-sorozat a kezdetek óta híres arról, hogy hiteles történelmi eseményeket és kultúrákat mutat be a játékosoknak (nem véletlen, hogy már tanítási eszközként is használják), így a valóságban [az egyes történészek szerint] Új-Fundlandot és a Szent Lőrinc-öblöt is magába foglaló Vinland is ezek sorát erősíti. Emellett ezen szálon némi kapcsolat is fellelhető a széria korábbi darabjaival, nevezetesen a 2012-es Assassin’s Creed III-mal és a 2014-es Assassin’s Creed: Rouge-gal, melyek cselekményüket tekintve elsősorban Észak-Amerikában játszódnak, mi több, az előbbi epizód főhőse, Ratonhnhaké:ton, avagy Connor ugyancsak a Mohawk törzsből származik.

Az Assassin’s Creed: Valhalla 2020 novemberében jelent meg PC-re, PlayStation 4-re, PlayStation 5-re, Xbox One-ra, Xbox Series S/X-re és Google Stadia-ra. Az azóta eltelt idő során rengeteg apróbb extra érkezett a játékhoz, május 13-án pedig az első, Wrath of the Druids című kiegészítője is befutott, valamint az év folyamán érkezik még egy tartalmasabb darab a The Siege of Paris képében.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon, valamint ha érdemesned látod, támogasd munkánkat Patreonon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak