Kapcsolat

Tech

Rasszizmust felismerő mesterséges intelligenciát alkottak

A Nagy Testvér biztos örülne neki.

blank

blank

Az Egyesült Államokbeli Virginia Egyetem egyik kutatócsapata olyan mesterséges intelligenciát fejlesztett ki, mely megpróbálja észlelni és mérni a rasszizmust, helyesebben szólva az azzal járó fizikai jeleket. Leegyszerűsítve egy olyan eszközt alkotnának, ami megpróbálja azonosítani a rasszista gondolatokat. De mielőtt bárki az gondolná: nem, a gépek nem tudják megmondani, hogy valaki rasszista dolgokra gondol, tesz vagy mond-e. Főleg nem csupán az alapján, hogy mondjuk megváltozik a vérünk oxigénszintje.

A jelenlegi módszer a rasszizmus azonosítására az úgynevezett implicit asszociációs teszt. Ez röviden összefoglalva annyiból áll, hogy megadott képekhez társítjuk a világos vagy sötét bőrt, a jót vagy a rosszat. Ehhez kapcsolódik az a kutatás, mely szerint fizikai reakciót vált ki, ha egy tőlünk valamiben eltérő emberrel találkozunk. A kutatócsapat ezt a két elképzelést kombinálta, mikor 76 jelentkezővel töltettek ki egy ilyen említett tesztet, és mérték a testükben beálló fizikai változásokat. A végső lépésben pedig egy tanuló algoritmust fejlesztettek ki, ami elemzi a kapott eredményeket, és ez alapján próbálja megállapítani, hogy az illető – mondjuk így – önkéntelen rasszista érzéseket táplált.

blank

Az eredmények viszont nem annyira lenyűgözőek. Csupán 76%-os pontossággal működött a program, ami akármelyik algoritmus pontosságát illetően elfogadhatatlanul alacsony szintnek számítana. És akkor azt még nem is ecseteltük, hogy a tesztkörülmények eleve torzíthatják a kapott eredményeket (megfelelési kényszer). Továbbá még ha elismert is az IAT, mint vizsgálati módszer, a felvillanó arcokra adott reakció nem feleltethető meg a hétköznapi életben történő társadalmi interakcióknak. A 76 főből álló “teszt” tudományos szempontból egyébként is aligha nevezhető reprezentatívnak az alacsony mintaszám miatt, a kontrollcsoport teljes hiánya pedig módszertani kérdéseket is felvet. A röpke 8 oldalas összegzést itt elolvashatjátok.

Mindennek ellenére érdekes maga a rasszizmust felismerő mesterséges intelligenciát célzó kísérlet és kutatás, mert rávilágíthat arra, hogy milyen tudatalatti folyamatok irányítják a radikalizációra hajlamos személyiséget, és azt miről lehet felismerni. Magyarán akármennyire aggasztó vagy éppen szenzációs a hír, hogy valóra válhat az Orwelli gondolatrendőrség, a valóság ennél jóval árnyaltabb. A szóban forgó algoritmus inkább a “tüneteket” ismeri fel és mutatja meg több-kevesebb sikerrel – ezek a tünetek viszont lehetnek éppannyira tudatos, mint ösztönös vagy tanult reakciók.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak