Kapcsolat

Gaming

Röviden ezt érdemes tudni az idén esedékes Horizon Forbidden Westről

Csak győzzük kivárni.

blank

blank

Ahogyan tartja a régi mondás, az aranytojást tojó tyúkot szaporítani kell. Így gondolkodhattak a Sony és a Guerrilla Games vezetői is, amikor tavaly júniusban bejelentették a 2017-ben megjelent, igencsak zajos sikert arató Horizon Zero Dawn folytatását. Az új fejezetet – amely a keresztségben a Horizon Forbidden West címet kapta – egy minden ízében jól kinéző előzetessel vezették fel, amiből bár kiderült néhány dolog, a lényegi kérdéseket azonban a fejlesztők hétpecsétes titokként őrzik a festményük mögötti széfjükben, átkokkal és mindenféle csapdákkal óvva a rossz kezektől – na jó, azért nem ragadtatjuk el magunkat, őrzik és pont. Ennek meg is van az oka, hiszen az olyan programoknál, melyeknek a legfőbb mozgatórugóját a felfedezés alkotja, nem feltétlenül jó, ha idő előtt terítékre vetik mindenüket is, elvéve ezzel az izgalom lehetőségét a játékosok elől. Mindezek ellenére rengeteg ismeret áll rendelkezésre, amik alapján azért nagyjából összerakható, mire is számíthatunk Aloy következő kalandjától.

A Forbidden West alapszituációja szerint az előző epizódban megismert törzseket (amelynek középpontjában ezúttal is a Nora áll) újabb szörnyű csapások sora sújtja: az eget pusztító viharok veszik hatalmukba, az élőlényeket egy rejtélyes járvány tizedeli, valamint minden eddiginél halálosabb gépek tűnnek fel a horizonton. Ezen bibliai mértékű kataklizmák révén a földi élet újfent a kihalás peremén kénytelen egyensúlyozni, az viszont, hogy kinek (vagy minek) a közbenjárására történik mindez, az rejtély. A fiatal vadásznő, Aloy azonban a többieknél valamivel tájékozottabb a világban folyó dolgokat illetően, köszönhetően annak, hogy hozzáfér a letűnt civilizáció eszközeihez, így hát úgy határoz, maga utazik el a Tiltott Nyugatra – amit ugyebár előszeretettel emlegettek a Zero Dawn során. Az odáig vezető útját azonban nemcsak régi és új ismerősök szegélyezik, de új életre kelt társadalmak, valamint a régi civilizáció sötét, rejtett titkai is, amiknek feltárása talán nemcsak Aloy, de mindenki életét megváltoztathatják.

A rövid szinopszison túl ugyan semmi egyéb nem tudható, ellenben a játékmenet bizonyos szegmenseivel: az első és legfontosabb talán az, hogy a Forbidden West keretében egy még nagyobb játszóteret kapunk, mint a Zero Dawn során, többek közt ide értve Utah-t, Nevadát és Kalifornia államot is. Mindennek köszönhetően pedig olyan helyszíneket is felkereshetünk, mint a Yosemite-völgy vagy éppen San Francisco. De a kedvcsináló néhány képkockája alapján az sem kizárható, hogy a kaszinóvárosba, Las Vegasba is eljuthatunk (legalábbis ami maradt belőle). De mivel Nora a természetben érzi igazán otthon magát, a Guerilla Games gondoskodik róla, hogy kalandjainkat ezúttal is a fauna ölelésében bonyolítsuk a lehető legváltozatosabb helyszíneken átmasírozva a zöldellő erdőktől a száraz sivatagon át egészen a havas hegycsúcsokig. Újdonságként ráadásul már a víz alatti romvilágokat is lehetőségünk lesz felfedezni, melyeket a Csendes-óceán mélye nyelt magába.

blank

Ami pedig magát a történetet illeti, a cselekmény pontban ott veszi fel a fonalat, ahol a Zero Dawn elejtette azt: bár Aloynak sikerült legyőznie HADES-t, az élet újrateremtéséért felelős GAIA öntudatra ébredt alrendszerét, magát az MI-t nem pusztította el. Ennek köszönhetően pedig HADES megszökött a Horus nevű robot központi magjából, ahol az odáig bujkált, ám öröme nem tartott sokáig, mivel Aloy rejtélyes szövetségese, Sylens rabul ejtette. Mindez azt sugallja, hogy a játék nagyrészt kettejük machinációit fogja alaposabban körbejárni, arra ugyanakkor nincs konkrét válasz, hogy Sylens pontosan milyen szerepeben tűnik majd fel.

A Horizon Forbidden West pontos megjelenési dátuma egyelőre nem ismert, ezzel kapcsolatban a Guerrilla Games nemrég közzétett egy bejegyzést a honlapján, miszerint minden erőforrásukat a programra összpontosítják. Ez remek hír, a bibi csupán az, hogy a poszt még a megjelenése napján törlésre került, ami azért elég sok mindent jelenthet. Természetesen a még mindig tomboló pandémia árnyékában nem lehet biztosat mondani, mi mindenesetre reménykedünk benne, hogy minél hamarabb piacra kerül a program, a Guerilla pedig fogja tudni tartani a 2021-es, PS4-es és PS5-ös megjelenést.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak