Kapcsolat

Irodalom

Star Wars: kiderült, miért nem támogatta a Jedi Tanács Anakin Skywalker kiképzését

Egy sok évvel azelőtti kudarc emléke derengett fel előttük.

blank

blank

Ahogyan az ókori Spártában katonának, úgy a Star Wars univerzumában jedinek nevelték az arra alkalmas csecsemőket. Volt azonban valaki, aki nem babakorában, hanem jóval később lépte át a Templom küszöbét, és későbbi tettei azt bizonyítják, hogy ez rossz döntés volt. Ő Rael Averross, Claudia Gray Star Wars: Master & Apprentice című regényének egyik (fő)szereplője, akinek története megmagyarázhatja, miért nem támogatta a Jedi Tanács szinte egyik tagja sem az akkor még gyermek Anakin Skywalker jedi lovaggá való kiképzését. Ha ugyanis valaki, akinek az ifjúhoz hasonlatos erő van a birtokában, túl későn kezdi meg az edzést, az a Jedik szempontjából katasztrofális eredményhez vezethet (és vezetett is).

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a legelején. Rael ötéves korában lett a Jedi Templom növendéke, előtte a Ringo Vinda nevű planétán élte az életét. Mivel (mint azt a bevezetőben említettük) a leendő lovagok képzése már csecsemőkorban megkezdődik, kijelenthetjük, hogy az ifjú Averross igencsak későn kezdte meg tanulmányait. Amennyire Qui-Gon Jinn tudta a Master & Apprentice tanúsága szerint, ő volt a legidősebb fiatalember, aki valaha padawan lehetett. Ez pedig rendkívül hátrányos helyzetbe hozta Raelt, mivel korából adódóan emlékezett addigi életének egyes részeire, és ezért igazából soha nem volt képes alkalmazkodni a jedi életmódhoz vagy követni az elveiket. A jedikről tudvalevő, hogy az évekig tartó tréning során átképezik természetes ösztöneiket, amiket aztán önzetlenséggel és együttérzéssel helyettesítenek. Rael erre egyszerűen képtelen volt, mivel túl idősen került a tanítókhoz, így”nem tudta elsajátítani azokat a tudatalatti képességeket, amelyekre a legtöbb jedi babakorától kezdve ki volt képezve”-magyarázta a könyv szerzője, Claudia Gray.

blank
Rael Averross egy rajongói ábrázoláson.

A dolgok pedig még rosszabbra fordultak, mikor Raelt a későbbi Sith nagyúr, Dooku gróf tanítványául fogadta. Mestere egyszer megkérdezte tőle, hogy nem szeretné-e saját útját járni inkább, ahelyett, hogy a körülötte lévő jediket követné, valamint, hogy igaz-e, hogy sokkal gyakrabban utasítja el, hogy magyarázattal szolgáljon tettei után, mint társai. Végül pedig feltette a leglényegesebb kérdést: akkor miért lepődik meg (mármint Rael), hogy nem olyan, mint a többiek. Az ifjú padawan nyilván elgondolkodott Dooku szavain, és rájöhetett, hogy van bennük némi igazság. Otthonának és gyermekkorának emlékei miatt sosem vált igazi, teljes értékű jedi lovaggá, a környezetében élők pedig hamar felismerték őt arról, hogy elég lazán értelmezte a Jedi Kódexet (például előszeretettel fogyasztott halálpálcát, illetve a cölibátusról is kicsit másképp vélekedett). Noha ez a “másság” némiképp zavarta őt, egyáltalán nem akadályozta a fejlődését, mivel híresen jól forgatta a fénykardot (akárcsak a mestere), és végül jedi lovag válhatott belőle. Nem sokkal ezután már saját padawant is vett maga mellé a tholothiai származású Nim Pianna személyében.

Nem telt azonban sok idő, és Rael kívülállóként való viselkedése megbosszulta magát. Mialatt ugyanis egy teherhajót próbált megvédelmezni a rá támadó kalózoktól, annak legénysége valamilyen mutációnak köszönhetően átváltozott. Ahelyett pedig, hogy a jedik protokollja szerint cselekedett volna, és a hidat menti, Rael úgy döntött, tanítványával együtt inkább a rakományra összpontosít. És itt követte el a végzetes hibát, egy dárda ugyanis megsebezte Nim Pianna-t, amitől az mesterére támadt, Rael pedig kénytelen volt megölni őt. Noha a felelősségre vonás során hivatalosan minden vád alól tisztázták őt, a protokoll figyelmen kívül hagyása mégis tanítványának életébe került, aminek tényét sok jedi fel is használta az ellene való áskálódás során. Végül célt értek, és Raelt elküldték a Pijal nevű bolygóra, ahol régensnek nevezték ki. A Tanács így szabadult meg a nyugtalanítóan és megkérdőjelezhetően viselkedő Rael Averrosstól, aki ugyan a Sötét Oldal kísértésének ellenállva a Fényt választotta, jedi karrierje korántsem volt diadalmenetnek nevezhető. Más volt, mint a többi ifjú, és szerette feszegetni a határokat. A Tanács által meghatározott követelményeknek nem tudott megfelelni, ezért ténykedése gyakorlatilag kudarcnak tekinthető, aminek nyilvánvalóan az volt az oka, hogy túl későn lépett be a Jedi Rendbe.

blank
Vajon hányan sejtették, hogy a kisfiú rossz útra tér?

Rael Averross keserű pályafutása tehát valószínűleg sok tanácstagnak eszébe jutott, mikor Qui-Gon eléjük vezette a kilencéves Anakin Skywalkert. Az ifjút egyértelműen hatalmas érzelmi kötelék fűzte édesanyjához, és tele volt félelemmel, amit többek között Yoda is megérzett, ezért döntöttek úgy, hogy a fiúból nem válhat jedi lovag. Raelhez hasonlóan túl öreg volt (jóval öregebb) és esetében túl sok volt a kockázati tényező is, annak ellenére, hogy mindannyian tisztában voltak az ifjú képességeivel. Ugyanakkor fennállt a kudarc lehetősége is, aminek beláthatatlan következményei lehetnek, nemcsak a jedikre, hanem az egész galaxisra nézve is. Anakin midiklór-szintje jóval meghaladta Raelét, aki láttuk, hogyan végezte, dacára annak, hogy nem tért át a Sötét Oldalra. Végül Qui-Gon, majd Obi-Wan makacsságának hála, a kis Skywalker később mégis jedi lovaggá válhatott, de mint tudjuk, Yoda és a Tanács balsejtelmei beigazolódtak, mivel a fiú kiképzése majdnem a Jedi Rend kihalásához, és az Első Galaktikus Birodalom felemelkedéséhez vezetett.

A Master & Apprentice-ben lévő további érdekességekről ebben a videóban hallhattok.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon, valamint ha érdemesned látod, támogasd munkánkat Patreonon, hogy fejlődni tudjunk!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak