Kapcsolat

Másvilág

Szektabotrány: pszichiátria vagy börtön vár a Smallville egykori színésznőjére

A “mester” már megkapta a büntetését, de a színésznőre is hasonló sors vár.

blank

blank

Két évvel ezelőtt látott napvilágot a hír, ami szerint a Superman fiatalkorát bemutató, Smallville című tévésorozat női főszereplői, Allison Mack (Drágám, most mi mentünk össze!) és Kristin Kreuk (Street Fighter: Chun-Li legendája) – Chloe Sullivan és Lana Lang megformálói – komoly szektabotrányba keveredtek, amiért tagjai voltak az NXIVM nevű felekezetnek. Kreukról hamar kiderült, hogy csak egyszerű tagként volt jelen, mielőtt szakított a privát kézben működő céggel, Mack azonban – amolyan – beszervezővé avanzsált az évek során, fő feladata pedig az volt, hogy szexrabszolgákat toborozzon a magát mesternek szólíttató Keith Ranierenek. Küldetését minden bizonnyal igen komolyan vette, hiszen az önsegítő csoportként eladott, piramisjáték-szerűen működő szektának egészen a felszámolásáig tagja maradt.

A vád szerint Mack és Raniere szexuálisan, illetve anyagilag is kihasználta a tagokat, akiknek több ezer dollárt kellett fizetniük ahhoz, hogy feljebb lépjenek a ranglétrán. A színésznő a nőket a szektán belüli egy ún. DOS csoportba tömörítette, melynek csúcsán ő birtokolta a “rabszolganők ura” titulust, míg az alattvalók a rabszolgák voltak. A beavatás feltétele az volt, hogy a leendő tagok érzékeny információkat adjanak át magukról, további embereket szervezzenek be, és hogy Raniere szabadon megbillogozhassa őket. A most 60 éves férfit 120 év börtönre ítélték, ami azt jelenti, hogy élete hátralévő részét már biztosan a rácsok mögött tölti. Macket – aki a tárgyaláson elismerte bűnösségét és jelenleg házi őrizetben van – pedig nyilván enyhébb büntetéssel fogják súlytani (ügye még folyamatban van), nem mellesleg egyik áldozata, India Oxenberg szerint a színésznő inkább pszichiátriai kezelésre szorul, mintsem börtönbüntetésre. De ha a bíróság másként dönt, Mack legalább 15 évet kaphat, szemben Kreukkal, akit a szektával való korai szakítás miatt végül elkerül a felelősségre vonás.

Érdekesség, hogy az esetről két dokumentumfilm sorozat is készült a közelmúltban: a The Vow augusztus 23-án indult az HBO-n, a Lionsgate Television négyrészes miniszériája, a Seduced: Inside the NXIVM Cult pedig október 18-án startolt el az amerikai Starz csatornán.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak