Kapcsolat

Tech

Szokatlan technológiát szabadalmaztatott a Sony

Messziről bűzlik az ötlet.

blank

blank

A szabadalmakkal mindig csínján kell bánni, attól ugyanis, hogy egy cég szabadalmat jegyeztet be, még egyáltalán nem biztos, hogy azt alkalmazni is fogja. Vagy ha mégis, akkor sem tudható, hogy megvalósítására pontosan mikor is kerül sor. Ugyanakkor akadnak csupán kísérleti licencek is, melyekre nagyjából mindenki gondolt már, csak még senki sem csinálta meg azokat. A Sony által legutóbb szabadalmaztatott technológiát illetően nem tudjuk eldönteni, hogy melyik kategória vagy kategóriák alá esik majd, ahogy azt sem, hogy mennyire lesz ez jó nekünk, ha egyszer megvalósul.

A Sony ötlete igazából még csak forradalminak sem nevezhető, hiszen az öt érzékszervből még egy, a szaglás bevonása nem újdonság: vidámparkok és élő előadások már régóta élnek vele. Amiben mégis új az elképzelés, hogy a különféle szaghatásokat egy másikkal kiegészítve pozitív, semleges, vagy negatív érzeteket keltsenek a felhasználókban, vagy a már jelenlévőket kiegészítve a valóságnak megfelelő szagokat érezzenek. Hiszen a mindennapjaink során sem csupán egyetlen szagot érzünk egy adott pillanatban.

blank

Az persze más kérdés, hogy egy lángoló gumiabroncs-halom kéthetes holttestekkel keveredő szagára mennyire vágyunk a nappaliban. Ahogyan sok más, úgy a szagok érzékelése is lehet szubjektív dolog, és jelenleg még nem ismerjük teljes bizonyossággal a szaglószervek működését, ahogyan azt sem, hogy milyen esetleges káros hatásokkal kell számolnunk. Éppen ezért nem valószínű, hogy egyhamar levendulaillatot fog árasztani a kontrollerünk, mindenesetre érdekes eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne a The Last of Us vagy akár egy Overcooked illatfelhőjében úszni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak