Kapcsolat

Film

Tenet: az Agymenők adta az ötletet Christopher Nolannek legutóbbi filmjéhez?

blank

blank

Augusztus 26-án került a hazai mozikba Christopher Nolan (A Sötét Lovag-trilógia, Eredet) legújabb filmje, a mindenféle időelméletet felvonultató Tenet, ami bár messze alulmúlta a várakozást, még nem lett egy rossz film, sőt! Ugyanakkor joggal merülhet fel a kérdés, hogy Nolan olykor honnan a kutya füléből rukkol elő ilyen vad ötletekkel, mint a John David Washington főszereplésével operáló mű, a válasz pedig – furcsa módon – a 2007. – 2019. között futó szitkom-sorozat, az Agymenők Az üzlet az üzlet című epizódja lehet.

Akik követték Chuck Lorre és Bill Prady szériáját, sokan emlékezhetnek még a második évad azon epizódjára, amiben Sheldon Cooper (Jim Parsons) az anyjának tett “nemdrogozási” ígéretét megszegve betol egy kávét, és a szokottnál is jobban belelendül az “észt osztásba”. Nos, ekkor hangzik el a szájából – többek közt – a Tenet alapját képző időinverzió-elmélete is, méghozzá a következőképpen: „Gondoljuk csak újra az entrópia egész ötletét megfordítva, azt, hogy az okozat követi az okot. Képzeljünk el egy olyan univerzumot, ami nem tágul, hanem csökken. Egy lehetséges térből kiindulva! Bumm! Egy olyan térből, ahol mindannyian Alice-szé válunk Tükörországban, és ott állunk a Vörös Királynő előtt, és rágcsát kínálnak nekünk, hogy azzal csillapítsuk a szomjunkat. Bumm!” 

I’m damn sure. Sheldon inspired Christopher Nolan!! from r/tenet

Annak ellenére, hogy a dilis génius okfejtéseit elég nehéz elsőre értelmezni, lényegében ugyanarról az időinverzióról beszél, ami körül a Tenet cselekménye is forog. A film szereplői ugyanis olyan dolgokat tapasztalnak, amelyek esetében a történés megelőzi az azt kiváltó eseményt, majd rájönnek, hogy valaki képes manipulálni a teret és időt, célja pedig egy harmadik világégés kirobbantása.

Később persze ők is megismerkednek a “technikával”, amivel képesek hátrafelé mozogni az időben anélkül, hogy elhagynák testüket. Ez a kivitelezés – nem meglepő módon – sok nézőnek túlságosan komplikált volt elsőre, mi több olyan nézői véleményekbe is belebotolhatunk internetszerte, akik kifejezetten összezavarodtak a film megtekintése után.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak