Kapcsolat

Sorozat

The Mandalorian S02E02: húsvéti tojások, cameó és mindenféle érdekesség – te kiszúrtad őket?

FIGYELEM! A cikk spoilereket tartalmaz a The Mandalorian S2E2-t illetően!

blank

blank

Din Djarin és Baby Yoda október 30-án tértek vissza a The Mandalroian második évadának keretében, amelyben western-szamurájos kalandjaikat valóságos fanservice-ek sokasága szegélyez. Az első részben Chuck Wendig Utóhatás trilógiájának marsallja, Cobb Wanth elevenedett meg a képernyőkön, hogy aztán az Anakin-féle, baljós árnyakos fogatból tákolt mocijára pattanva elejét vegyék a címszereplővel egy, a KotOR-ból ismerős krayt sárkány ámokfutásának. A Temuera Morrison (Star Wars: A klónok támadása) megformálásában felbukkanó Boba Fettről már nem is beszélve (akiről ráadásul úgy hírlik, saját szériát kap), és akkor még nem is soroltunk fel mindent.

Nos, úgy tűnik, ez a tendencia az elkövetkezendő részekben is folytatódni fog, ugyanis a készítők a második epizód esetében sem fukarkodtak az egyéb messzi-messzi galaxis történetekre való kikacsintásokkal. Mi több már a harmadik részt érintően is született egy felettébb érdekes teória, méghozzá a pankrátor, Sasha Banks titokzatos karaktere kapcsán, ami ha megvalósul, az első két rész fényében abszolút nem érne meglepetésként. Persze ennyire azért nem szaladnánk előre, egyelőre azokat az érdekességeket szedtük össze, amelyeket a szezon második etapja vonultatott fel.

Dr. Mandible

blank

A tízedik fejezetben, miután Wanth-ról kiderült, hogy csupán egy beskarba… azaz konkrétan Fett beskarjába öltözött űr-cowboy, Mando és aprócska társa kénytelenek a nulláról indítani küldetésüket. Egy útonálló-támadást követve visszatérnek Mos Eisley-ba, hátha van Peli Mottónak még tipp a tarsolyában, hogy hol találhatnak star warsos spártai harcosokat. Mottót pont abban a kantinban találják meg, amiben Luke és Obi-Wan Han Solot, illetve Chewbaccát is beszervezték a” két Halálcsillag elpusztító küldetésre” 1977-ben, aki egy óriáshangyaszerű lénnyel, Dr. Mandible-lel kártyapartizgat – ez egy kikacsintás az epizódot rendező Peyton Reed másik Disney-féle művére, a Paul Rudd (Spinédzserek) főszereplésével készült A Hangyára.

Szabakk

A doki és Motto ráadásul nem akármilyen kártyajátékot űznek, hanem a blackjack Csillagok Háborújabeli megfelelőjét, a szabakkot. A játékkal a regények -és képregényektől a KotOR-on át egészen a Star Wars: Lázadókig sok helyen találkozhattak már a rajongók. A nő és a “hangya” játszmájában végig az utóbbi pártján áll a szerencse, Mottónak az idióták sorával (idiot’s array) végül mégis sikerül elvinnie a pálmát. Ez ugyanaz a “lehetetlen” sor, amivel Lando Calrissian kente el Garazeb Orreliost a Lázadók első évadában.

Kuiil-inkarnációja

blank

Miután Motto zsebre vágja a krediteket, rögtön elő is rukkol ötletével, hogy Mandoék hol akadhatnak még igazi mandalori nyomára. Igen ám, de ezért el kell vállalniuk egy nem mindennapi fuvart: egy “béka hölgyet” kell elszállítaniuk egy Trask nevű bolygóra (ami egy hold), méghozzá egy tartálynyi megtermékenyítésre váró tojással karöltve, nem mellesleg mindezt hiperűrben való ugrás nélkül. Érdekesség, hogy a névtelen kétéltűt ugyanaz a Misty Rosas formál meg, aki az első évadban Kuiilként volt jelen (a karakter hangját egyébként Nick Nolte kölcsönözte).

Trask

Az úti cél ugyan teljesen új planétaként jelenik meg, a név viszont már korántsem annyira új csengésű, a legendákban ugyanis több Trask nevű karakter is felbukkant. Az egyik a szintén a KotOR-hoz köthető Trask Uglo, a Köztrásasági flotta egyik katonája, aki a Galaktikus Polgárháború idején teljesített szolgálatot. A másik, Anson Trask Darth Krayt rohamosztagosaként tűnt fel a Star Wars: Legacy füzetek lapjain, a harmadik pedig a The Politics of Contraband című kalandjáték-könyvben szerepelt először a Lucan’s Nightmare nevű hajó kapitányaként, amit magáról nevezett el. Lucen később Az Age of Rebellion című könyvben is előkerült, de akkor már a Lázadók szövetsége egyik őrmestereként.

Dave Filoni

blank

Miután főhőseink megkísérelik a hiperűr-mentes taxis küldetés sikeres kivitelezését, a külső peremen rögtön két új köztársasági X-szárnyú öleli körül a Razor Crestet, de amiért Mando nem tesz eleget kérésüknek [hogy azonosítsa magát], ezért sarkukba szegődnek. Ami érdekessé teszi a jelenetet, hogy az egyik pilótát nem más, mint Dave Filoni alakítja. A rajongóknak valószínűleg nem kerülte el a figyelmét a cameoszerep, aki viszont arcról és névről mégsem tudná belőni: Filoni volt a showrunnere A klónok háborúja és a Lázadók animációs sorozatnak, ráadásul a The Mandaloiran esetében is rendelkezik némi direktori kredittel.

Mindig van egy nagyobb hal, de ez most nem az, hanem pók

A köztársasági pilótákkal való balhé egy fagyos bolygóra tereli Mandóékat, ahol a macska-egér játék végül balesettel zárul, ők maguk pedig egy jégbarlang mélyén kötnek ki. A Razor Crest több fatális sérülést is elszenved, az egyetlen kiutat pedig a hajó megjavítása jelenti. Természetesen az időbe telő procedúrából a barlangtúra sem maradhat ki, aminek következtében aztán fehér pókokkal kénytelenek bajuszt akasztani.

blank

Az egyelőre fajnév nélküli lények érdekessége, hogy eredetileg A Birodalom visszavágban tűntek volna fel, pontosabban Luke találkozott volna velük a Dagobah barlangjában, de a koncepció valamiért mégsem valósulhatott meg. Legalábbis a második Star Wars film keretében nem, de később Kevin J. Anderson 1995-ben megjelent Sötétkard című regényében mégis felbukkant – igaz, ez a történet már nem része a kánonnak. Aztán a koncepciót maga Filoni is elővette a Lázadókban megjelenő pókszerű kryknákhoz, de azok merőben másféle teremtmények voltak A Birodalom visszavág helyett a The Mandalorianben megelevenedő ízeltlábúaknál, ugyanis kitinjüket sem lövedék, sem fénykard nem fogta. Ezzel szemben az élőszereplős szériában mászkáló egyedek úgy hullanak Mando pisztolya által, mint a legyek, aki ráadásul még jól meg is süti őket lángszórójával.

A The Mandalorian második évadának 3. része október 13-én, pénteken érkezik meg a Disney+ platformra, amiben a mandaloriéknek vélhetően sikerül “betörniük” a Trask gravitációs terébe.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak