Kapcsolat

Gaming

A Sony már fogalmazza “válaszát “az Xbox Game Passre?

Új időszámítás kezdődne a piacon, az biztos

blank

blank

Ha a harc nem is konkrétan az utolsó vérért folyik, azt azért határozottan kijelenthetjük, hogy a versengés igencsak éles a Sony és a Microsoft között a játékosok kegyeiért. És kétségtelenül az előbbi áll a képzeletbeli dobogó legfelső fokán, hiszen a tavaly év végén kiadott újgenerációs PlayStation 5 konzol továbbra is jól fogy – már persze ha van készleten –, nem is szólva a minőségi (ugyanakkor rendkívül drága fejlesztésű) exkluzívokról. A redmondiak lemaradása tehát igen nagynak mondható, viszont a 2017-ben indult Xbox Game Passel némileg kompenzálni tudják ezt. A szolgáltatás lényege ugye, hogy egy adott, de folytonosan cserélődő címekből álló videojáték-katalógusból szemezgethetnek az előfizetők kedvük szerint. De nem is ezen van a hangsúly igazából, hanem a kínálaton, amelyben azokat a programokat is megtalálni, amikre amúgy sajnálnánk a pénzt, ráadásul mivel a Microsoft újabban az olyan nagy (Bethesda) és független (Obsidian) kiadókra is rátette a mancsát, az ezek által fejlesztett játékok az első naptól fogva elérhetőek lesznek a game passesek számára. De a Microsoft itt nem állt meg, hiszen megegyezett az EA-vel, hogy az óriáskiadó egy hasonló szolgáltatását, az EA Playt- is beleintegrálja a felhozatalba. A Sony pedig ehhez képest kicsit macerásabb online szolgáltatást kínál “ügyfeleinek”, így valahol érthető, hogy keresgélik a válaszlehetőséget a Game Passre, hiába dübörög gőzerővel a PlayStation Plus, és a járvány miatt kidolgozott Play at Home, mely 10 ingyenes játékot kínál. Mindez azonban úgy tűnik, nem elég, de a Sonynak már alakul a válasza a Game Passre, legalábbis többek szerint

A leghíresebb név egyértelműen David Jaffe, több PS-exkluzív sorozat fejlesztője (az eredeti, 2005-ös God of War mellett részben a Twisted Metal is az ő nevéhez kötődik). A szakember egy YouTube-videóban, belsős forrásokra hivatkozva mondta el, hogy a Sony valóban tervezi az ”ellenszolgáltatást”, ami szerinte abból fog állni, hogy a vállalat egybegyűjti a régebbi PS1, PS2, és PS3 címeit (a PS4 címek nagy része már most is elérhető PS5-ön a Collection részeként), ezekhez hozzáadja a trófeák megszerzésének a lehetőségét, majd filmjeivel és sorozataival együtt a PS Now streaminggel összemixeli. Jaffe azonban úgy véli, nem biztos, hogy ez lenne a Sony megfelelő válasza az Xbox Game Passre, hiába utal több jel (szabadalmak, a PS Now, mint felhőszolgáltatás) is erre. Arról már nem is beszélve, hogy a Sony épp a múlt héten egyezett meg a Netflixszel a mozgóképes tartalmak streameléséről, tehát igen csekély a valószínűsége, hogy ezzel párhuzamosan beépítené egy szolgáltatásba.

Jaffe-éhez nagyon hasonló nyilatkozatot tett egy Shpeshal Ed nevű YouTuber, aki szerint a Sony nem az Xbox Game Passre akar hajazó szolgáltatást szeretne tető alá hozni, sokkal inkább a már említett lehetőségeiket sűrítené bele egyetlen “pakkba” (talán kiegészítve azt a PlayStation Pluss-szal). Persze mindezek nem hivatalos információk, bár azért lehet bennük valami. Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment vezérigazgatója sokáig azt hangoztatta, hogy egy ilyen előfizetéses rendszer nekik egyszerűen nem érné meg, mert a sikercímek fejlesztési költségei jócskán túlnyúlnak a 100 millió dolláron. Tavaly azonban már utalt arra egy interjúban, hogy mégiscsak alakulóban van Game Pass-szerű megoldás, de hogy lesz-e belőle kézzel is fogható dolog, az egyelőre jó nagy kérdőjel számunkra, de talán még a Sony számára is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak