Kapcsolat

Gaming

Transznemű karaktert is kreálhatunk majd magunknak a Harry Potter univerzumában játszódó Hogwarts Legacyben

#fütyisboszorkány

blank

blank

A Harry Potter történeteket talán senkinek sem kell bemutatni; az ifjú varázslótanonc főszereplésével készült nyolc mozifilmre és a két további Legendás állatok spin-offjára összesen 7.7 milliárd dollár értékben váltottak jegyet a filmszínházak kasszáinál, ezzel pedig a varázslós unverzum a mozgóképes történelem harmadik legjövedelmezőbb franchise-ának számít. Továbbá az alapul szolgáló könyvsorozatnak sincs miért szégyenkeznie, ugyanis eddig több mint félmilliárd darabot adtak el J.K. Rowling agyszüleményeiből, ilyen adattal pedig egyetlen más szerző sem büszkélkedhet. Igen ám, a Harry Potter-univerzum azonban mostanság a körülötte kialakult botrányok kapcsán kerül leginkább képbe. Az egyik a Legendás állatok széria Grindelwaldját alakító Johhny Depp (A Karib-tenger kalózai, Okkókezű Edward) Amber Hearddel való (Aquaman) kálváriája nyomán alakult ki – aminek szövődményeként ki is rakták a színészt a produkcióból –, a másik pedig magát az univerzum anyját, Rowlingot érintette.

Aki nem lenne képben, a szerző azzal haragította magára a jónépet, hogy egy cikk címét kezdte kritizálni, amiért annak szerzője a ”nők” megnevezés helyett az ”emberek, akik menstruálnak” kifejezést használták (tegyük hozzá, teljesen indokoltan, mivel a cikk kifejezetten a menstruálás nehézségeiről szólt, és nem minden nő menstruál, ellenben vannak olyanok, akik férfinak érzik -és vallják magukat, annak ellenére, hogy biológiai nemüknél fogva menstruálni kénytelenek). Az írónő gondolatát a legtöbben úgy értelmezték, hogy akkor szerinte csak azok számítanak nőnek, akik menstruálnak, tehát például a transznemű nők nem. Ezután bocsánatkérés helyett inkább írt egy esszét, amelyben azt kezdte el fejtegetni, miért tartja aggasztónak az újfajta transznemű aktivizmust. Rowlingtól kijelentése után először maga Harry Potter, azaz Daniel Radcliffe (Szarvak) határolódott el egy rövid írásban, de őt nemsokára követte a Legendás állatok főszerepét játszó Eddie Redmayne (A mindenség elmélete) és a Hermionét alakító Emma Watson (A szépség és a szörnyeteg) is. Valamint a filmeket gyártó Warner is jelezte egy hivatalos közleményben, hogy teljes mértékben helytelennek tartják Rowling szavait, arról azonban nem nyilatkoztak, hogy ez mennyiben érinti a jövőbeli közös munkát.

Nos, a jelek szerint úgy tűnik, semennyire, hiszen a stúdió a pletykák szerint erősen kacérkodik egy, a Harry Potter univerzumában játszódó sorozat ötletével, illetve készülőfélben egy új videójáték is Hogwarts Legacy címmel. És bár a Rowling körül kialakult viharfelhől elvonultak, az utóbbi produktum fejlesztője, az Avalanche Software odaszúrt még egyet az írónőnek, reflektálva korábbi megnyilvánulására, és beleintegrálta játékába annak lehetőségét, hogy a karakterkreáló beállításokkal akár úgy is ügyeskedhessünk majd, hogy az általunk irányított diáknak férfias vagy nőies hangja legyen, függetlenül attól, milyen testben jelenik meg. Ezután eldönthetjük, hogy boszorkányok, vagy varázslók leszünk. Ez azért fontos, mert ez fogja meghatározni, melyik roxforti házba kerülünk, és hogy tanáraink és diáktársaink hogyan fognak szólítani minket. Egyszerűen szólva transznemű karakterként is bebarangolhatjuk majd a száztornyú kastély minden ismert és ismeretlen területét, ami annak köszönhető, hogy Rowling fentebb tárgyalt megnyilvánulása néhány, a játékon dolgozó embert is mélyen érintett, akik ezért elkezdtek lobbizni annak érdekében, hogy a videójátékokban egyre gyakoribbá váló testreszabási szint minél inkluzívabb legyen a Hogwarts Legacy esetében. Kezdetben ugyan volt némi tiltakozás a menedzsment részéről, de a dolgok jelenlegi állása szerint a transznemű karakter lehetősége továbbra is szerepel a játékban. A Warner szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A Hogwarts Legacyt a tavaly szeptemberi PS5 Showcase keretében jelentették be hivatalosan, aminek története a kései 1800-as években fog játszódni, és egy fiatal varázsló vagy boszorkány kalandjaira fog fókuszálni. A múlt hónapban viszont kiderült, hogy a játékra leghamarabb csak 2022-ben számíthatunk, az indoklás szerint azért, hogy a program minden ízében a megfelelő minőséget képviselje majd.

A Hogwarts Legacy PC-re, Xbox One-ra, Xbox Series S/X-re, PlayStation 4-re és PlayStation 5-re fog megjelenni.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak