Kapcsolat

Irodalom

Újabb A Gyűrűk Ura könyv érkezik J.R.R. Tolkien írásai alapján

A mű olyan témákat fog boncolgatni, mint a tündék halhatatlansága, Gondor földrajza vagy hogy mely fajok képesek szakállat növeszteni.

blank

blank

Abban talán mindnyájan egyetértünk, hogy az 1954-1955-ben kiadott A Gyűrűk Ura trilógia a műfaj egyik, ha nem a legkiemelkedőbb darabjának számít, alkotója pedig hatalmas betűkkel írta be vele nevét a világirodalom nagykönyvébe. A dél-afrikai születésű angol író, John Ronald Reuel Tolkien – aki leginkább az első világháborúban átélt élményeit vetette papírra – ugyan már nincs közöttünk, azonban még ennyi év elteltével is akadnak olyan sosem látott vázlatai, melyekkel tovább lehet bővíteni Középfölde amúgy is igen gazdag történelmét.

Tisztában van ezzel a HarperCollins kiadó is, aki az író hagyatékát kezelő családtagok engedélyével hamarosan új könyvvel fog előrukkolni, amit The Nature of Middle-earth (Középfölde természete) címre kereszteltek. A kiadónak nem ez lesz az első Tolkiennel kapcsolatos munkája, hiszen ők jelentették meg az 1973-ban elhunyt szerző több, korábban még nem látott művét, többek közt a 2007-es Húrin gyermekeit és a tíz esztendőre rá érkezett Beren és Lúthient. Chris Smith, a kiadó helyettes igazgatója szerint a könyv egy valóságos csemege lesz A Gyűrűk Ura rajongók számára, ami lehetőséget nyújt, hogy még tüzetesebben megismerhessék a fantázia-univerzum világát. Témái között szerepel például a tündék halhatatlanságának mibenléte és a reinkarnáció, a Valák természete, Középfölde istenszerű szellemei, Númenor bestiái, Gondor földrajza és a legfontosabb: mely fajok képesek szakállt növeszteni. Az utóbbi kapcsán egyébként már régóta vita tárgyát képezi a rajongók körében, hogy a tündék, a hobbitok és a törpasszonyok flangálhatnak-e dús arcszőrzettel vagy sem.

blank

A mű szerkesztője Carl F. Hostetter, aki Tolkien szakértőként az Elvish Linguistic Fellowship vezetője, nem mellesleg pedig a NASA számítógépes mérnöke is bő harminc éve. Hostetter korábban az író legfiatalabb fiával, Christopherrel dolgozott együtt, ám ő idén januárban, 95 éves korában elhunyt, így a munkát már egyedül kénytelen befejezni, aminek végeredménye 2021. június 24-én várható – arról egyelőre sajnos nincs hír, hogy kis hazánkban mikortól és melyik kiadó által lesz elérhető .


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak