Kapcsolat

BREAKING

Premierváltozások: négy filmet is érint, köztük a Fekete Özvegyet és a Kampókezet is

blank

blank

Hiába nyitottak meg a mozik világszerte, a koronavírus-járvány továbbra is tombol, nézőket pedig még a legnagyobb blockbusterek– mint például Christopher Nolan Tenetje vagy az élőszereplős Mulan – sem képesek a vásznak elé csalogatni. Ebből adódóan már szinte adja magát, hogy a filmstúdiók sorra úgy határozzanak, nem gyújtják be most puskaporukat, és inkább kivárják a helyzet javulását. Legutóbb például a Warner Bros. / DC jelentette be a régóta várt Wonder Woman 1984 halasztását, de lehetett rá számítani, hogy egyéb produkciók premierdátuma is módosul a közeljövőben. Ez így is lett, ráadásul rögtön négy filmről is megtudtuk, hogy nem a korábban beharangozott időpontokban kerülnek bemutatásra.

 A Variety értesülései szerint az első és talán legfontosabb halasztás a Disney / Marvel következő álomgyáros portékáját, a Fekete Özvegyet érinti: a film a legutóbbi állás szerint nálunk november 5-én került volna bemutatásra (az USA-ban egy nappal később), de most nagyon úgy tűnik, erre mégsem kerülhet sor. Habár Bob Chapek, a Mickey egeres cég vezetője korábban azt nyilatkozta, ha a helyzet újfent romlásnak indul, a Scarlett Johansson (Páncélba zárt szellem) főszereplésével érkező produkció a Mulanhoz hasonlóan a Disney+-on is debütál majd digitálisan kikölcsönözhető (VOD) formában, a lap jelentése szerint azonban ez mégsem valósul meg.

Azt ugyanakkor itt fontos leszögezni, hogy ez esetben még nem egy hivatalos bejelentésről van szó, a Variety viszont – bennfentes forrásokra hivatkozva – már másodjára számol be halasztásokról, így szinte biztosra vehetjük, hogy hamarosan a Disney / Marvel is megszólal az ügyben.

A másik produkció, ami az Özvegy sorsán kényszerül osztozni, a Disney / Pixar-féle animációs film, a Lelki ismeretek. Az álmodozó jazzmuzsikusról szóló mű hazánkban november 26-án (Amerikában november 20-án) debütált volna, de ez szintén nem történhet meg. Jó hír lehet viszont, hogy a Fekete Özveggyel ellentétben Pete Docter animációja komplikációk nélkül rajtolhat a Disney+ streaming platformon, mi több az sem elképzelhetetlen, hogy végül teljesen elkerüli a nagyvásznat és kizárólag VOD-os formában jelenik meg – remélhetőleg a Disney mihamarabb megcáfolja vagy alátámasztja ezen híresztelést.

Hasonlóképpen járt még a Universal 1992-es klasszikus horror-feldolgozás/folytatása (soft rebootja), a Kampókéz is – erről a Deadline számolt be. A feltörekvő rendezőnő, Nia DaCosta által készített filmet október 15-én láthattuk volna, de a stúdió olyannyira esélytelennek látja a műfajt jelen veszélyhelyzetben, hogy a halasztást bejelentő közleményében is csak annyit írtak: „a premier valamikor 2021-ben várható”.

Ugyan az EmmaA láthatatlan ember, a Vadászat és a Trollok a világ körül VOD-os megjelenésükkel hatalmas sikert tudtak aratni (ezek szintén a Universal produkciói), a Deadline szerint azonban a Kampókéz esetében már meg sem fordult a stúdió fejében a digitális debütálás lehetősége. Ennek legfőbb oka az áprilisban kirobbant filmes háború lehet, ami a VOD-os sikerek nyomán alakult ki a Universal és az AMC, valamint a Regal mozihálózatot is üzemeltető Cinemaworld között.

Kapcsolódó: Megvan a Marvel Kapitány 2 rendezője

Aki nem hallott volna róla, nagyon röviden összefoglalva: miután a Trollok a világ körül mindössze három hét leforgása alatt 100 millió dollárt hozott a Universal konyhájára, a vállalat úgy döntött, filmjeiket a koronavírusos viharfelhők elvonulása után is egyszerre szeretnék bemutatni a nagyvásznon és elérhetővé tenni digitális formában. Erre először az AMC reagált egy nyílt levélben, ami szerint az AMC-féle mozikban ez esetben nem fogják bemutatni a földgömbös stúdió produkcióit, és minden filmgyártó céggel szemben is hasonlóképpen járnak el, akik ezt az üzleti modellt szeretnék követni. Végül a Cinameworld is bekapcsolódott a két fél vitájába, nyilvánvalóvá téve, hogy ők is osztják az AMC álláspontját.

Végezetül pedig álljon itt egy jó hír, ami talán némi vígasszal szolgálhat: a 2017-es Gyilkosság az Orient Expresszen folytatásának szánt Halál a Níluson október 23-ra kitűzött bemutatóját október 15-re került át. Tehát kicsit több mint egy héttel hamarabb láthatjuk Agatha Christie Poirot-regényadaptációját, amelyet az első részhez hasonlóan Kenneth Branagh (Thor, Hamlet) ültetett a vászonra.

Most pedig már csak az a kérdés maradt hátra, hogy vajon a 007 Nincs idő meghalni, valamint a Denis Villeneuve-féle Dűne is csatlakozni fog-e a fentebb szereplő címekhez?

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak