Kapcsolat

Sorozat

Vaják: mire érdemes számítanunk a 2. évadban?

Akiket összeköt a végzet, mindig megtalálják egymást.

blank

blank

A Ríviai Geralt (Henry Cavill) kalandjait feldolgozó netflixes széria, a Vaják a tavalyi év egyik legnagyobb szuperszenzációjának számított. Ennek nyomán a streamelős óriás rögtön több univerzumhoz kapcsolódó produkciót is berendelt, köztük egy, a vajákok eredetét elmesélő prequelt, egy Vesemir fiatalkorára koncentráló animációs produktumot, no és persze az anyaszéria folytatását is, ráadásul az utóbbit rögtön egy 2. és egy 3. évadban.

Egyelőre csak a The Witcher: Nightmare of The Wolf-ról tudni biztosan, hogy valamikor 2021 elején fog debütálni, illetve hogy a Vaják 2. évadának premierjét is ugyanezen évre tűzték ki (vélhetőleg az utolsó negyedére), de miután a forgatásokat nemrég már másodjára kellett jegelni az elharapózó koronavírus-járvány miatt, nem vennénk mérget rá, hogy végül nem “napolják el”. Persze a gyártók már felkészültek ennek eshetőségére, a figyelmet pedig különféle képekkel, videókkal és ilyen-olyan infómorzsákkal igyekeznek fenntartani, ezáltal pedig némileg az is körvonalazódik, mire számíthatunk a folytatásban.

Mint minden sorozat esetében, itt is érdemes picit visszatekinteni az előző felvonásra, melynek cselekménye három különböző idősíkon futott. Ezek fonala végül az évad utolsó, nyolcadik epizódjában ért össze, mikor is Geralt és Ciri (Freya Allan) útja keresztezte egymást. Az árva hercegnő ugyanis az a személy, akit a vaják köteles megvédeni a Meglepetés Törvényének értelmében. Ennek köszönhetően az új szezon történetvezetése sokkal lineárisabb lesz, mivel ők ketten – kiegészülve Vengerbergi Yenneferrel (Anya Chalotra) – a cselekménynek ugyanazon az idősíkján szerepelnek majd. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy mindhármukat egyszerre láthatjuk majd a képernyőn, tekintettel arra, hogy az évadzáróban látott csata végén Yennefernek nyoma veszett, miután egy óriási tűzgolyót vetett az ellenséges katonákra. Tudvalevő, hogy ez a varázslat a legtöbb esetben használóját is hamuvá változtatja, így Geralt és mindenki más okkal hiszi azt, hogy a varázslónő meghalt a varázslat megidézése okán. Nyilvánvalóan ez persze nincs így, elég csak a könyvekből kiindulni. De ha az nem lenne elég, a Vaják hivatalos twitteres fiókjából előkerült fotók is ezt támasztják alá, melyeken a lány béklyóba kötött kezekkel látható. Azt nem tudni, ki börtönözte be őt, de a Redanian Intelligence birtokába került fényképek alapján úgy tűnik, Yennefert és riválisát, a Nilfgaardot szolgáló Fringillát egyaránt elfek ejtették rabul. Ez ilyen formában Andrzej Sapkowski könyveiben nem szerepel, így csak találgatni tudunk arról, mi is történt valójában a két varázslónővel.

Ahogy Yennefert, úgy Cirit is “lencsevégre kaptak a fotósok”, méghozzá Kaer Morhenben edzés közben. Ez egyértelműen arra utal, hogy a forgatókönyvírók a Tündevér című harmadik kötetből dolgoztak. Papíron (és persze a CD Projekt Red-féle videójátékokban) Kaer Morhen az az erőd, ahol Geraltot kiképezték vajákká, így tehát evidens, hogy maga a Fehér Farkas is itt készíti fel védencét (fogadott lányát) a reá leselkedő veszélyek ellen. A hercegnő a kardvívást és az atlétika különböző fortélyait igyekszik elsajátítani Geralttól és szörnyvadász-társaitól, akiknek számát a Kaer Morhen-i mészárlás ugyan jelentősen megritkította, törekvéseik azonban töretlenek az iránt, hogy megszabadítsák világukat a veszélyes szörnyektől. Ilyen Geralt mentora, Vesemir is, akit a sorozatban a Megszállotak viadala című amerikai thrillersorozat Konstantinja, Kim Bodnia alakít. Lauren S. Hissrich showrunner szerint egyébként Vesemir nemcsak tanár, de egyfajta apafigura is Geralt számára, társait, Lambertet és Eskelt pedig fivéreinek tekinti. Ez a rendhagyó családi kötelék sokban hasonlít a három fő karakter közötti kapcsolathoz, ami az alkotó szerint az egész sorozat egyik legfőbb mozgatórugója.

Ám a Tündevérben nemcsak ők igyekeznek “kiokosítani” Cirit, hanem Triss Merigold (Anna Shaffer) is. Őt és Geraltot korábban gyengéd szálak kötötték egymáshoz, ezért lehetséges, hogy az évad során kapunk néhány flashbacket, melyekben a készítők megpróbálják megmagyarázni ezt az eddig el nem mondott viszonyt. Ugyanakkor az is benne van a pakliban, hogy csak szépen “járják tovább az útjukat”, lévén mindketten úgy hiszik, hogy Yennefer saját mágiája áldozata lett Soddennél. Ciri pedig a végére odáig jut a gyakorlásban, hogy Triss ráveszi Geraltot, vigye el a lányt az előbb emlegetett Yenneferhez, hogy ő tanítsa tovább (persze csak a karakter “feltámadását” követve). A Fehér Farkas vonakodva bár, de beleegyezik abba, hogy elvigye Cirit a varázslónőhöz, aki meg is kezdi a kiképzését. Kapcsolatuk ugyan az elején nem zökkenőmentes, de idővel Yennefer a lányaként kezd tekinteni a hercegnőre, ami ráadásul abban is támaszt nyújt neki, hogy megbékéljen az őt gyötrő terméketlenségével.

Visszakanyarodva Yenneferhez és rácsaihoz: ennek szintén lehet némi köze a Tündevérhez. A regénynek ugyanis van egy szegmense, amely a törpék és elfek egy csoportjára – akik Scoia’taelnek (közös nyelven mókusok) nevezik magukat – összpontosít, akik egyfajta gerillaháborút vívnak az emberi fajjal a nememberek szabadságának és jogaiknak visszaszerzéséért. Erre egyébként már történt utalás az első évad második részében is, amit ráadásul csak jobban alátámaszt Mecia Simson (Brave New World) csatlakozása a szereplőgárdához, aki Francesca Findabair elf varázslónő bőrébe bújik. Ő először szintén a Tündevérben jelenik meg, feltett szándéka pedig megtalálni Cirit, hogy erejét felhasználva egy mágia által irányított királyságot hozzon létre. Nagyon valószínű tehát, hogy ő áll Yennefer és Fringilla rabságának hátterében. És természetesen nem maradhat ki a jóból Joey Batey (A fehér királyné) által alakított Kökörcsin sem, aki rendkívüli hírnévre tett szert azon daloknak köszönhetően, melyeket a trióról szerzett. Ám pont ez lesz az, ami bajba keveri, ugyanis Geralt és Ciri üldözői belőle akarják kicsikarni a hollétük helyét. Hogy áruló vagy továbbra is igaz barát lesz belőle, az vélhetően az évad folyamán derül ki.

blank

Persze a Tündevéren kívül is van még elég puskapor az univerzumban, hiszen a produkció debütálószezonja jószerivel csak az 1993-ban megjelent Az utolsó kívánság című novellásköteten alapult. Arról nem is beszélve, hogy még ennek a kötetnek is van egy olyan karaktere, akinek csak most sikerül bemutatkoznia: ő Nivellen, akit Kristofer Hivju, a Trónok harca Óriásvész Tormundja fog alakítani. Nivellen és Geralt a regény Egy csepp igazság című elbeszélésében találkoznak, amit talán egy A szépség és a szörnyetegként lehetne a leginkább dióhéjba foglalni. A cselekmény szerint Nivellen átváltozott egy ijesztő bestiává, ezért folyamatosan invitálja kastélyába a fiatal nőket, hogy éljenek ott vele és segítsenek megtörni a rajta ülő átkot. A karakter nem tévesztendő össze Ciri apjával, Dunyvel, akit szintén szörnyeteggé változtatott egy varázslat. Tehát mindenképpen egy fantasztikus sztoriról van szó, mely nem hanyagolja a humort és az akciót sem, épp ezért lehet tökéletes Hivju számára, aki az HBO sorozatában is hasonló figurát hozott. Azt pedig szinte készpénznek vehetjük, hogy ő és Geralt a könyvhöz hasonlóan itt is összeakadnak egymással.

Hivju mellett pedig mindenképp érdemes megemlítenünk egy másik új csapattagot is: Carmel Laniado (Dolittle) egy Violet nevű lányt fog alakítani, akiről annyit mindenképp érdemes tudni, hogy látszólag papíron egyik történetben sem jelenik meg. Azért csak látszólag, mert lehetséges, hogy a Violet egy létező karakter nevének anagrammája. Az egyik lehetséges variáció szerint ő egyike Melitele, a termékenység istennőjének fiatal akolitusainak, akik Ellanderben székelnek, ugyanott, ahol Yennefer Cirit oktatka. De a szereplő jellemzése – egy fiatal lány, akinek játékos és szeszélyes modora egy sokkal okosabb és szadistább szellemet takar – sokkal inkább egy másik eshetőségre utal. Fentebb már tárgyaltuk Nivellen esetét az átokkal, aki egyszer úgy hitte, hogy egy ruszalkaval – nimfaféle – osztja meg ágyát, de végül kiderült, a hölgy valójában egy Vereena nevű vámpír, aki szörnyeteggé akarja őt változtatni. Violet előbbi jellemzése pedig igen sokatmondó azt illetően, hogy ő valójában Vereena.

Már pusztán a leírtakból is jól kivehető tehát, hogy a Vaják 2. évada nemcsak azok számára tartogat meglepetéseket, akik most csatlakoztak Sapkowski fantáziavilágának rajongóihoz, de azoknak is, akik már eddig is azok voltak, legyen szó a regényekről vagy a videójátékokról.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak