Kapcsolat

Tech

Valóságos szörnyetegek lesznek az Nvidia RTX-3000-es kártyái, főleg a 3090-es modell

blank

blank

A korábbi szivárogtatásoknak hála már lehetett sejteni, hogy a 2018-ban útjára indított GeForce RTX széria most szeptemberben új szintre lép majd, az ígéretekhez hűen a hónap elején pedig hivatalosan is bemutatkoztak az Nvidia új hardver-monstrumjai az RTX-3000-es típusú kártyák képében. Igaz, hogy a korábbi pletykák zöme igaznak bizonyult a GPU-k specifikációit illetően, a nagy leleplezés azonban még így is tudott néhány érdekes meglepetéssel kecsegtetni.

A bemutató keretein belül – a kártyák mellett – szó esett több új technikai funkcióról, köztük az RTX IO-ról (egy tömörítési segéd, ami a processzormagok munkáját könnyíti meg), az NVIDIA előtagú Reflex-ről (optimalizálja a renderelő futószalagot, hogy a GPU és a CPU egymással szinkronban dolgozhasson), a Broadcast-ről (streamer funkció, ami támogatja az AI szintű zajcsökkentést), valamint az Omnibus Machina-ról (animációs segéd), azonban a fő attrakciót kétségtelenül a bemutatott kártyamodellek újdonságai jelentették.

blank

Az egyik ilyen az Ampere névre keresztelt műszaki tudomány, ami az Nvidia szerint akár kétszer nagyobb teljesítményt és ugyanennyiszer hatékonyabb energiafogyasztást hozhat, mint a korábbi RTX széria Turing technológiája. Ez egyebek mellett annak köszönhető, hogy a 8 nanométeres gyártástechnológiára nem kevesebb mint 28 milliárd tranzisztort sikerült ráapplikálni, valamint hogy a hardver GDDR6 memóriából is 8, 10, illetve 24 GB-ot kapott, a CUDA magok pedig 5888, 8704 illetve 10496-ban vannak meghatározva – persze ez a bemutatott 3070, 3080 és 3090-es modellekre értendő.

Azonfelül az RTX-3090-nel kapcsolatban a bemutató után sem maradtunk érdekességek nélkül, kiderült ugyanis, hogy a kártya nem csak teljesítményében, de dimenzióiban is egy igazi vadállat lesz. Shen Ye egy twitteres posztban világított rá a lényegre, amiben az esedékes konzolgeneráció méreteit vetette össze az új Nvidia kártyákkal – egész pontosan a RTX-3090 és a RTX-3080 Founders Edition modellekkel. Ennek az összehasonlításnak köszönhetően derült fény rá, hogy az RTX-3090 a maga 313 mm hosszúságával és 128 mm szélességével túlnövi az érkező Xbox Series X méreteit is, ami 301 mm hosszú és 151 mm széles lesz. Természetesen a PlayStation 5-höz képest még a kártya is eltörpül, hiszen az 398 mm hosszúsággal, illetve 223 mm szélességgel operál majd.

blank

A nagyok harcába a következő lépés azonban az AMD-től érkezik majd, ahol szintén egy új RDNA 2 névre keresztelt technológián dolgoznak: ez felel majd az újgenerációs konzolok teljesítményéért, illetve az RDNA 2-es Radeon kártyák bemutatására is sor kerülhet szeptember 10-én. Mi már nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy az Advanced Micro Devices milyen üzleti taktikával rukkol elő, de a pletykák szerint például a szokottnál jóval olcsóbbak lesznek a ray tracingre is képes kártyáik. Majd meglátjuk…

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak