Kapcsolat

Film

Poor Things: újra együtt dolgozik Yorgos Lanthimos és Emma Stone, méghozzá Alasdair Gray klasszikus regényének filmadaptációján

Egy újabb nagyszabású regény ölt mozgóképes alakot.

blank

blank

Egyre több olyan színész-rendező páros tevékenykedik a filmiparban, akik korábbi közös és gyümölcstermő munkájuk révén szinte elválaszthatatlanokká váltak egymástól. A legklasszikusabb példa talán Martin Scorsese (A taxisofőr, Az ír) és Robert De Niro (A taxisofőr, Az ír), és / vagy Robert Rodriguez (Desperado, Machete) és Danny Trejo (Desperado, Machete) esete – akiknek neve újonnan a készülő Book of Boba Fett széria kapcsán jött szóba. De említhetnénk még Tim Burtont (Ollókezű Edward, Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélyai) is, aki eddig nyolc alkalommal dolgozott együtt Johnny Deppel (Ollókezű Edward, Sweeney Todd – A Fleet Street démoni borbélyai). És ezen párosok névsora látszik most még tovább bővülni Yorgos Lanthimos (The Favourite) és Emma Stone (The Favourite) nevével, akik újfent együtt fognak dolgozni, méghozzá egy nem is akármilyen projekten: Lanthimos most nem kisebb feladatra vállalkozott, mint mozgóképpé gyúrni az 1992-ben Alasdair Gray tollából megjelent díjnyertes gótikus regényt, ami a Poor Things címet viseli, történetének főhősnője pedig Stone lesz.

A cselekmény szerint a 19.század végi Glasgowban egy várandós nő, Victoria Blessington – őt alakítja Stone – öngyilkosságot követ el, hogy megszabaduljon erőszakos férje, Aubrey Blessington elől. Ám kénytelen-kelletlenül is visszatér a halálból, miután egy Archibald McCandless nevű orvos eltávolítja agyát, és saját, meg nem született gyermekéét ülteti be a helyére. Victoriaból így lesz Bella Baxter, egy Frankenstein szörnyetegéhez hasonló, mesterségesen megalkotott teremtény, aki szinte a nulláról indítja újra az életet. McCandless idővel eljegyzi őt, ám Bella – ahogy Blessingtontól Victoriaként – tőle is megszokik, majd békét egy ügyvéd társaságában lel, akivel aztán a világot kezdi járni. Az utazás közben pedig egyre inkább felfedezi a világot, illetve önmagát – ez egyébként nagyban idézi a Bride című film cselekményét, ami a Frankenstein menyasszonyának egyfajta újragondolásaként készül jelenleg az Apple és az A24 jóvoltából.

Lanthimostól egyébként nem is áll olyan távol az efféle téma, hiszen az átütő sikert hozó A homárral, és a rá két évvel később bemutatott Egy szent szarvas meggyilkolásával is bebizonyította már, hogy mesterien tudja tálalni a furcsa és szokatlan történeteket. A Poor things forgatókönyvébe pedig Lathimos mellett A kedvenc felett is bábáskodó Tony McNamara lesz segítségére, a forgatás pedig a Production Weekly értesülése szerint idén ősszel kezdődik. Érdekesség, hogy a rendezőnek és Stone-nak utómunkálatoknál jár egy rövidfilmje, melyben Damien Bonnard (Les Misérables) lesz a színésznő partnere. Az alkotás a görög drámák világára fog hajazni, és állítólag nagyon látványos lesz.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak