Connect with us

Ne hagyd ki

Újabban a mesterséges intelligencia (AI) kelti életre a The Elder Scrolls: Skyrim NPC-it

Hogy milyen lenne egy virtuális térben beszélgetni a Skyrim NPC-ivel? Nos… hát ilyen.

Publikálva:

Az Artificial Intelligence (vagy röviden AI) rohamos fejlődése egyre inkább egy teljesen másfajta jövőképet látszik előrevetíteni, mint amit néhány évvel ezelőtt jövendöltük volna, a technológiai innováció pedig immár nemcsak mindennapjainkat, de szórakozás-forrásainkat is alapjaiban renget(het)i meg. A játékiparban is egyre nagyobb szerepet kapnak az AI-ra épülő rendszerek; az egyik legformabontóbb megoldással azonban mégis az Art From The Machine nevezetű modder rukkolt elő, aki egyszerűen belecsempészte az OpenAI ChatGPT-t a The Elder Scrolls V: Skyrim VR verziójába, amit ráadásként az xVASynth nevű felolvasó programmal és a Whisperrel is megtoldott, amelyek által az írott szöveg beszéltté, a beszélt pedig írottá képes átformálódni. Ennek eredményeként a játékos saját szavaival kommunikálhat az NPC-kkel, akiknek a válaszait az OpenAI generálja a kontextus alapján.
Bár a „szinkron” közel sem tökéletes, a válaszok pedig gépiesnek hatnak, mégis álleejtős látni, hogy az AI hogyan képes teljesen egyedi kommunikációra bírni az eddig fix sablonokra épített NPC-ket.


Az Art From The Machine megoldása nem csak azt prezentálja, hogy a fejlett AI mennyi újfajta lehetőséget kínál a játékipar számára; de még a VR további fejlődéséhez is nagyban hozzájárulhat, méghozzá nagyon rövid időn belül.

Ugyan a nagy stúdiók alkalmazása még várat magára, nem elképzelhetetlen, hogy az AI-t az elkövetkező években egyre szélesebb körben is használják majd az iparágon belül; és akár már a két-három év múlva érkező projektek is felvonultatnak majd valamiféle egyedi megoldást / megoldásokat.

Ha tetszett a cikk, további tartalomért kövess minket a Facebookon!

Kövess minket Facebookon

---

GameArs © 2024 Minden jog fenntartva. A weboldalon fellelhető tartalom felhasználása, utánközlése kizárólag engedéllyel lehetséges. Elérhetőség: gamears@gamears.hu