Kapcsolat

Képregény

Így vált Matt Murdock a Pokol Konyhája új Vezérévé

Karen Page halott. Wilson Fisk szintén halott, a Konyha pedig az ördögé.

blank

blank


Már szinte a kilencedik művészeti ág alapköveit lefektető alkotások, mint az Egy pokoli pápista összeesküvés igaz története, vagy az Egy kéjnő utazása óta nyilvánvaló, hogy az irodalom és a grafika összeszerelmesítésével korábban soha nem látott, alkalmazott struktúra-utak nyíltak meg az alkotók előtt. Ide tartozik többek közt a történetmesélés mimódja, amelyet leginkább a ma már tévésorozatszerű elnyújtottság jellemez. Ezek a formulák ugyan csak a későbbiekben, az 1900-as évek első felében, a szuperhőslázat magával hozó DC Comics révén váltak a trend részévé, napjainkra a helyzet azonban egészen odáig “fajult”, hogy már nem kizárólagosan a DC “szuperhős-lemezei”, de a nagy rivális Marvel, az elsőként a United Media Feature ügynökség által publikált Garfield, vagy éppenséggel a képregények japán megfelelőjeként futó mangasorozatok (Fairy Tail, Inuyasha) is gyakorta felkerülnek a gramofon lejátszólistájára, még annak ellenére is, hogy több évtizedes, folytonos múltat tudhatnak maguk mögött.

Ugyan ezek a történetek úgynevezett eventekkel és újragondolásokkal igyekeznek elkerülni az önismétlődést, szereplő-kollektíváik terén ma viszont már nagyon nehéz maradandót és / vagy a nagy egészbe nagyszerűen belesimulót alkotni úgy, hogy az ne módosítson jelentősen a bevált recepten. Ezek egyensúlyozásául a készítők pedig határozottan fején találták a szeget azzal, hogy a legtöbb főhősüknek egyfajta “párt” teremtettek ősellenségeik személyében. A legklasszikusabb példa minden kétséget kizáróan Batman és Joker kapcsolata, de ugyanitt említhető Superman és Lex Luthor is, akik szintén hasonló ”barátságot” ápolnak egymással. Persze nem csak a DC hősei és antihősei élnek amolyan se veled, se nélküled körforgásban évtizedek óta, a konkurens Marvelnél is előszeretettel vetik be a formulát, elég csak a Fantasztikus Négyes és az újabban A galaxis őrzőihez szegődő Fátum Doktor párosra (ötösre), vagy az X-MenMagneto kapcsolatra gondolni. Na és persze ott van Daredevil – polgári nevén Matt Murdock – is, aki nappal ügyvédként a tárgyalóteremben, éjjel pedig az utcákat róva, vörös ördögnek öltözve próbál meg igazságot tenni.

A Fenegyerek 1964-es megszületése óta olyan karakterekkel rúgta össze a port, mint Frank Castle / Megtorló vagy A Kéz nevű bűnszervezet, ám a legtöbb fejtörést a New York-i Pokol Konyhája alvilágának királya, Wilson Fisk / Vezér okozta számára. Kettejük párharca már-már olyannyira örökösnek tűnt, mint a denevér és a bűn bohóchercegéé, vagy mint Pókember és Venom soha véget nem érő rivalizálása – ez utóbbi nem teljesen igaz, de arról talán majd máskor. Olykor azonban mind a hősök, mind a gonoszok életében bekövetkezik valami fordulópont: valamikor a hősöknek egymás közt kell igazságot tenniük (Polgárháború), valamikor pedig egyikük elesésén kénytelenek túllendülni (Amerika kapitány halála, The Amazing Spider-Man #700). Csak hogy ezek a grandiózusnak szánt események nem minden esetben állapodnak meg az olvasók ingerküszöbének belülső peremén. Pont ilyen fordulópontnak számít a Brian Michael Bendis író és Alex Maleev rajzoló gondozásában készült Daredevil #50 is, amelyben Daredevil és Fisk nemcsak minden korábbinál brutálisabb módon csaptak össze, de az ördög végleg le is számolt az alvilág urával. Sőt, még helyét is átvette egy időre.

blank

A történetfolyam szerint miután Fisk sérüléseiből felgyógyulva – melyeket saját fia, Richard által szerzett – visszatér Európából New York-ba, feltett szándéka visszaszerezni titulusát, és revansot venni mindazokon, akik elárulták őt. Eközben Matt a Daily Globe-bal akaszt bajszot, miután megpróbálják leleplezni titkos identitását. Igen ám, a lap azonban nem tudja bizonyítékokkal alátámasztani állítását, ezért a címszereplő egy pert akaszt az újság nyakába, amit aztán szépen meg is nyer. A nem is oly alaptalan pletyka pedig a Vezér fülébe is hírül jut, ezért elküldi Tífusz / Bloody Maryt és Célpontot, hogy számoljanak le a világtalannal és szeretteivel. Matt ezt természetesen megakadályozza, majd újfent idejét látja farkasszemet nézni az alvilág aduászával. Találkozásuk végül egy minden korábbinál brutálisabb összecsapásba torkollik, amelyben Fisk ráadásul a fogát is otthagyja, halálát követve pedig Matt kijelenti, hogy onnantól övé a megtiszteltető(?) vezéri cím, és választás elé állítja a helyi bűnözőket: megszoksz vagy megszöksz alapon vagy elhagyják a Pokol Konyháját, vagy maradnak, de maguk mögött hagyják bűnöző életüket.

Az alvilág nagy része rögtön veszi a lapot, néhányuknál azonban az ördögbőrbe bújt Vezér kénytelen bevetni “meggyőzőerejét”. A kereszteshadjárat végül hat hetet vesz igénybe, aminek végére a Konyha szinte teljesen megtisztul, a sikátorok mélyén és a “puccos várpaloták” galériáin pedig immáron csak csend és békesség honol. Matt ezt látva úgy határoz, szögre akasztja az ördögjelmezt, törekvéseit pedig, mint Matt Murdock, a Nelson & Murdock ügyvédi iroda egyik tagja igyekszik véghezvinni. Első körben a Daily Globetól elnyert pénzből a közterületeket kezdi felújíttatni, amiben nagy segítségére van újdonsült barátnője, a szintén vak Milla Donovan is, akivel nem sokkal a történtek után titkon egybekelnek, Matt pedig még azt is fontolóra veszi, hogy elinduljon a polgármesteri székért.

blank

Természetesen nem mindenki kezdett repesni örömében Matt gyors felemelkedése, illetve a Konyha megtisztulása okán: a különböző szövetségi ügynökségek egyenest az ügyvédre irányítják reflektoraikat, a területet elhagyó bűnözők pedig New York más területeit kezdik el terrorjuk ölelésébe fogni. Emiatt a héroszok közül néhányan – név szerint Pókember, Luke Cage, Reed Richards és Doctor Strange – is felkeresik az új Vezért, hogy megoldást találjanak a bűnöző-problémára, valamint óva intik, hogy a sok-sok megüresedett hely előbb-utóbb vérontást szül. Matt azonban nem hajlandó vitába szállni a jelmezesekkel, kitart saját igaza mellett és egyszerűen faképnél hagyja őket.

Végül Cage-ék jóslatai beigazolódni látszanak, amikor is a semmiből a Yakuza tűnik fel a porondon, hogy a nyílt utcán üssenek rajta a Vezéren, valamint két ügynököt is megtámadnak. Matt ugyan csak épphogy, de túléli az ütközetet, a két jelvényes viszont már nem ennyire szerencsés. A Vezér ezt követően az Éjjeli Nővér néven ismert szuperhős-ápoló gondjaiban lábadozik, miközben a Yakuza mindenáron a nyomára akar bukkanni. Szerencséjére azonban régi szövetségese, Ben Urich talál rá előbb, akinek sikerül meggyőznie őt azzal kapcsolatban, amit korábban a vasbőrűék pedzegettek számára, egy kis unszolás, valamint regenerálódást követően Matt végül úgy határoz, felkeresi ligatársait (Cage-et, Pókembert és Vasöklöt), hogy együtt vegyék elejét a Yakuza ámokfutásának.

A leszámolást követően Matt rájön, milyen nagy hibát is követett el makacsságával, majd – újra magára öltve az ördögszerkót – minden erejét abba fekteti, hogy rendbehozza a múlt kivetnivalóit. Ez végül a Daredevil #81-ig megy így, amíg Bendis és Maleev börtönbe nem juttatják a címszereplő hőst.

blank

E történet(ek) Magyarországon a Kingpin képregénykiadó jóvoltából olvasható(ak) a Marvel+ 2017/4 és a Marvel+ 2018/4 különszámok keretében, amely(ek) a kiadó webshopjából (egyaránt) 1 500 forintos fogyasztói áron szerezhető(ek) be.


Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Kattints a kommenteléshez

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Felkapottak