Connect with us

Ne hagyd ki

A szilmarilok hatása a Star Warsra

Tolkien keze a messzi-messzi galaxisba is elért.

Publikálva:

Már-már hihetetlennek hangzik, de jövőre lesz húsz éve, hogy mozikba került a Star Wars előzménytrilógia középső darabja, A klónok támadása, melyben már kirajzolódni látszott az a konfliktus, ami később a Galaktikus Birodalom felemelkedéséhez, illetve a Jedi Rend bukásához vezetett. Persze ezen kívül is akadtak még fontosabb dolgok; például a két fiatal, Anakin Skywalker és Padmé Amidala bimbódzó románcának kiteljesedése, amit próbáltak ugyan leplezni, de végül szerelmük győzedelmeskedett. Az epizód végén a Naboo-n keltek titokban egybe, amely kétségtelenül A klónok támadása egyik legemlékezetesebb pillanata; azt azonban már kevesen tudják, hogy a jelenet alapkoncepcióját az 1977-ben kiadott, J.R.R. Tolkien által írt A szilmarilok egyik fejezete adta.

Mint az a Legendák kontinuitásában szerepel, Anakin és Padmé esküvői ceremóniáját egy Maxiron Agolerga nevű főpap bonyolította le, akit az ifjú királyné arra kért, nászukat tartsa teljes titokban. A pap ezen kérésnek eleget téve nem is az igazi nevüket adta meg nekik a ceremónia során, Padmét ugyanis Verének, Anakint pedig Setnek nevezte. Agolerga állta a szavát, és a szertartásról is csupán egy rövid nyilvántartást készített az említett álnevekkel ellátva.


A főpap és a nevek története eredetileg egy Databank-bejegyzésben olvasható, melynek Tim Veekhoven a szerzője. Igen ám, csakhogy a Veré és a Set nevek nem Veekhoven, hanem Tolkien képzeletének szülöttjei, melyeket az író A szilmarilok művének Beren és Lúthien meséje című fejezete tartalmaz, és ami alapján még egy hasonszőrű naboo-i mítosz is keletkezett. Ebben Veré egy halhatatlan nőként szerepel, aki beleszeret egy halandó férfiba, Setbe, ez pedig komoly problémát jelent a kapcsolatukra nézve. Valami hasonló történik Beren és Lúthien között is, amivel Veekhoven megkérdőjelezhetetlen párhuzamot teremtett A Gyűrűk Ura és a Star Wars univerzuma között.

A történet szerint az ember Beren az erdőben vadászva találkozik az éneklő és táncoló tündével, Lúthiennel, és szinte nyomban szerelembe esnek egymással. Mindez annak ellenére következik be, hogy mindketten jól tudják, románcuk korántsem záródhat happy enddel, mivel Beren emberi mivolta révén túlontúl közel áll a halálhoz, míg Lúthien oly távol. Csakhogy a sok viszontagság (többek között Beren kezének elvesztése) után mégis megtalálják a módját szerelmük kiteljesedésének, a tünde ugyanis lemond halhatatlanságáról, és inkább a halált választja Beren oldalán. Láthatjuk tehát, hogy elég sok a hasonlóság a két pár között, hiszen Anakin is elveszítette az egyik kezét, illetve Padmé is vállalta a halált, csakúgy mint Lúthien, még ha mindvégig tisztában is voltak vele, döntésükkel megpecsételték sorsukat.

Ha tetszett a cikk, további tartalmakért kövess minket a Facebookon!

Kövess minket Facebookon

---

GameArs © 2024 Minden jog fenntartva. A weboldalon fellelhető tartalom felhasználása, utánközlése kizárólag engedéllyel lehetséges. Elérhetőség: gamears@gamears.hu